Mura kroji prvoligaški vrh

Medtem ko so se drugoligaši odpravili na zimski počitek, je pred prvoligaši še nekaj dela oziroma dva prvenstvena kroga. Minuli konec tedna je bil najbolj odmeven obračun Olimpije in Mure, ki je najbolj razveselil Maribor. Ta je prednost na lestvici povečal na šest točk.

Sobočani so olimpijinega vratarja Aljaža Ivačiča za remi premagali 
v 93. minuti. Foto: STA
Sobočani so olimpijinega vratarja Aljaža Ivačiča za remi premagali v 93. minuti. Foto: STA

KOPER > Mura je letos najbolj zagrenila življenje Mariboru, saj mu je odvzela pet točk, v prejšnjem krogu pa ga je grenila še Olimpiji, potem ko je izenačila v sodnikovem dodatku, čeprav je še nekaj minut pred koncem tekme kazalo na zanesljivo zmago trenutnih državnih prvakov z 2:0. A v nogometu se lahko hitro zgodi pot od 2:0 do 2:2. Morda so k temu pripomogli tudi organizirani navijači domačih Green Dragons, ki so z dimno zaveso ob svoji 30-letnici prekinili tekmo in s tem gostom omogočili, da pridejo k sebi in sprožijo zadnji juriš. Edino zanesljivo je, da bo disciplinski sodnik znova izrekel kazen Olimpiji in napolnil blagajno Nogometne zveze Slovenije.

Maribor je seveda izkoristil zdrs Olimpije in premagal zadnjeuvrščeno Krško, pri čemer je skoraj neopazno šlo mimo, da niti v vratih niti na klopi za rezerve ni bilo prvega vratarja Jasmina Handanovića. Menda je dobil počitek zaradi utrujenosti, čeprav je bil prej dvotedenski premor zaradi reprezentančnih obveznosti. Vsekakor se vijoličasti lahko pohvalijo s strelsko učinkovitostjo, saj so tekmecem nasuli že 50 golov.

27

točk je razlika med vodilnim Mariborom in zadnjeuvrščenim Krškim

Mura je postala hit

Sobočani so se v ligo vrnili letos spomladi, ko so prepričljivo slavili v drugi SNL, kjer večji del sezone niso imeli prave konkurence. O tem, da so popestritev lige, ni nobenega dvoma, saj so bili vedno v samem vrhu po obisku tekem na domači Fazaneriji, z izjemo krajšega obdobja, ko je klub životaril, propadal in prvoligaško usahnil maja 2013, ko je ostal brez tekmovalne licence. Zgodba o težavah je v marsičem podobna nekdanjemu četrtemu slovenskemu nogometnemu centru. Nova Mura je tretji center, četrti je nekoč bil Koper. V zadnjem prvoligaškem obdobju je bil skoraj brez gledalcev, nič drugače ni zdaj v tretji ligi, z izjemo sosedskega derbija z Izolo, pa še tam so na tribunah prepričljivo slavili Izolani. Do novega vzpona po vzoru Mure čaka Koper še dolga pot.

Edini primorski prvoligaš, Gorica, je v padajoči rezultatski krivulji, saj je v zadnjih petih tekmah iztržil le točko proti Rudarju, pa še to komaj. Očitno je, da so bili rezultati v prejšnjih mesecih nad realno podobo goriškega moštva.

V drugi SNL bo vroča pomlad

Za razliko od lani pa bo zelo pestro v drugi SNL. Lani je Mura na prvem mestu po 16. tekmah prezimila z 41 točkami, letos imajo Radomlje s 17. tekmami 36 točk, potem pa štiri zasledovalce v razmaku šestih točk, med njimi je na tretjem mestu tudi sežanski Tabor. Realno gledano, je v igri za napredovanje v prvo SNL ali kvalifikacije še sedem ekip, zato se v zadnjih 13. krogih obeta napet boj za napredovanje. Prav tako bo napeto v boju za obstanek, kjer so se znašli trije primorski klubi Dekani, Bilje in Brda. Devetouvrščeni Beltinci imajo sedem točk več od zadnjeuvrščenih Brežic, ki so jih - skupaj z Brdi - zbrale 13.


Najbolj brano