Poudarek izkušnjam ali delavnosti?

Za župana občine Sežana se bosta v drugem krogu pomerila David Škabar in Andrej Sila. Zagovarjata podobne cilje, oba poudarjata, da bosta delovala odprto in povezovalno, oba tudi zanikata, da bi že sestavljala koalicijo. Nekaj razlik med njima smo vendarle poskušali poiskati.

David Škabar in Andrej Sila Foto: Marica Uršič Zupan
David Škabar in Andrej Sila Foto: Marica Uršič Zupan

Gospod Sila, vam je kar nekaj glasov odnesla povezava z bivšim županom Davorinom Terčonom.

“Res je, tudi sam ocenjujem, da to zame ni bila najboljša priponka.”

David Škabar

Ima dolgo politično kilometrino: tri mandate je bil hrpeljsko-kozinski občinski svetnik, nato dva mandata v sežanskem svetu. Bil je tudi podžupan Občine Sežana, pred štirimi leti mu je le za 271 glasov ušlo župansko mesto. Nato je postal glas (konstruktivne) opozicije. Zaposlen je kot strokovni sodelavec pri Slovenskih železnicah. Kandidira s podporo liste Prava pot.

Ga res ne boste imenovali za podžupana?

“Ne, Davorin Terčon ne bo moj podžupan.”

Andrej Sila

V lokalno politiko se je kot občinski svetnik vključil pred štirimi leti. Županski volilni program je osnoval na dveh glavnih točkah - turizmu in gospodarstvu. Živi v stiku z naravo, prizadeva si za njeno ohranjanje, za kraško krajino in dejavnosti, ki je ne bi ogrožale. Zaposlen je kot vodja odseka za gozdne živali in lovstvo pri Zavodu za gozdove, je tudi lovec in predsednik Brkinsko-kraške lovske zveze.

Gospod Škabar, v tem mandatu ste bili županu opozicija, v prejšnjem pa njegov podžupan.

“To, da sem spoznal obe plati medalje, je moja prednost. Ko si v opoziciji, moraš opozarjati na probleme. Ki jih je bilo kar nekaj. A smo tudi podprli dobre projekte. Terčon zagotovo ne bo moj podžupan.”

David Škabar

lista Prava pot

“Moja prednost so izkušnje in modrost. /.../ Znam prisluhniti ljudem, odprt sem do vseh, nisem konflikten, želim si sodelovanja in povezovanja.”

Kako pa bi se odzvali, če bi se želel bivši župan zaposliti na vrhu katerega od občinskih podjetij? V Inkubatorju, denimo?

Škabar: ”Jaz tega ne bi podprl. Treba je iti z razpisom, po zakonu, naj zmaga tisti, ki je najboljši. Direktor mora biti strokoven, ne političen.”

Andrej Sila

Lista Andrej Sila

“Moja prednost je, da sem nekoliko mlajši. Klub temu imam 25 let delovnih izkušenj v javnem sektorju, zato vem, kako tam potekajo stvari.”

Sila: “Oseba, ki zastopa odgovorne funkcije, mora biti predvsem strokovna, ne politično obremenjena. Za Terčona ne vem, kakšne namene ima. Ne verjamem, da se bo spuščal na tak nivo.”

Vajin protikandidat Jožko Čuk je dejal, da je občina zadolžena zaradi slabo vodenih projektov. Del krivde za to nosi verjetno tudi občinska uprava. Jo boste prevetrili, koga zamenjali?

Sila: “Kot župan bom zadeve zmeraj preveril. Če bom zaznal, da kaj ne deluje, bom tudi spreminjal. Trenutno za to ne vidim razloga, posebno zato, ker okoliščin v upravi še ne poznam. Kredite pa smo v tem občinskem svetu reprogramirali in s tem zmanjšali obrestno mero oziroma dobo vračanja. Zato je zadolženost taka. Sicer je občina zadolžena za šest odstotkov, dovoljenih je osem. Vse razvojno uspešne občine so zadolžene.”

Škabar: “Motijo me zgrešene investicije v zadnjem mandatu, na katere sem opozarjal: revitalizacija botaničnega parka, za katero je občina porabila precej denarja, ki bi ga lahko za nujnejše projekte. Pa Benčičeva ulica, ki so jo obnovili nedavno, zdaj pa jo popravljajo, kar je dodaten, nepotreben izdatek. A sem bil namesto resnega odgovora deležen posmeha, češ da ne poznam sežanskih ulic. Marsikaj ni bilo opravljeno transparentno.”

Cona, obvoznica, šola

Čemu boste dali ob tako visokem dolgu in omejenemu denarju prednost?

Škabar: “Cel mandat sem opozarjal, da je bil glavni projekt mandata - čezmejni Geopark - zgrešen, saj nismo uspeli počrpati nič evropskega denarja. Če bi šli v energetske sanacije stavb, bi morda že bile sanirane. Moja prioriteta je izgradnja južne obvoznice, druga je gradnja nove obrtne cone južno od Safirja, kjer ima občina zemljišča. Denar bi lahko počrpali iz sklada za razvoj regij. Za kolesarske poti bi se lahko prijavili na razpis ministrstva za promet, vendar jih je občina v tem mandatu vključila v Geopark, a ni uspela. Uresničili bomo tudi projekt nove glasbene šole.”

Sila: “Med strateške potrebe uvrščam vodovod in kanalizacijo ter novo osnovno šolo v Sežani. Tega se ne da rešiti v enem ali dveh mandatih, a treba je začeti takoj, biti pripravljen na razpise. Razvojna pot Sežane je tudi v turizmu, podjetništvu in obrtništvu. Nemudoma je treba zgraditi obrtno cono, pogovori že tečejo, imamo lastno površino. Pri obrtništvu je treba staviti na ugodnejše pogoje za nova podjetja, podpiram tudi javno-zasebna partnerstva. Za glasbeno šolo bi lahko kmalu začeli z deli. Treba pa je okrepiti službe na občini, ki bi znale priti do denarja. Razmišljam tudi o pisarni za evropske projekte.”

Mladinski hotel Pliskovica dobi iz proračuna 37.000 evrov letno, a bi se moral pokrivati sam. Boste zahtevali, da se?

Sila: “Da.”

Škabar: “Da.”

Prostori MC Podlaga so slabi, zatohli, brez dnevne svetlobe. Kakšno rešitev ponujate mladim?

Škabar: “To res niso primerni prostori, kvečjemu za kakšen žur. Za zaposlene nikakor. V Sežani je kar nekaj praznih stavb, od upravne stavbe Kraškega zidarja, nekdanjih prostorov Krasa, ... A o tem se je treba seveda pogovoriti z mladimi.”

Sila: “Prostori Podlage so za delo neprimerni in celo nevarni, saj je reševalna vaja pokazala, da bi se jih v primeru požara rešilo le nekaj odstotkov. Mladim bo treba priskrbeti prostor. Morda v okviru medgeneracijskega centra. V Sežani je kar nekaj prostorov, kjer bi lahko te dejavnosti imeli, tudi nekdanji ljubljanski market. A se zatakne pri denarju. Poleg nakupa je možen tudi najem ali javno-zasebno partnerstvo.”

Občina je dobila v upravljanje zemljišča nekdanjih agrarnih skupnosti, ki se niso pravočasno vzpostavile. Jih boste ponudili v upravljanje vasem in jih ne prodali, čeprav bi se s tem odrekli prihodku?

Škabar: “Tako je tudi po zakonu. Ne vem, zakaj je nastal problem v Krajni vasi, da je šla zemlja, ki je bila last agrarne skupnosti, v prodajo. To ni prav. Zdaj je to na sodišču in se zna zgoditi, da bo občina spet morala po nepotrebnem plačati.”

Sila: “Zakonodaja daje možnost, da to zemljo upravljajo vasi, a vse niso aktivne. Tam lahko upravlja občina, a morajo iti vsi ti prihodki za razvoj kraja, kjer agrarna skupnost leži. Občina po tem prihodku ne sme imeti apetita.”

Zakaj bi bili vi boljši župan kot vaš tekmec?

Škabar: “Moja prednost so izkušnje in modrost. Dal sem skozi dva mandata. V prvem sem kot desna roka župana spoznal občino v dobri luči, ta mandat sem bil v opoziciji in spoznal, da ni vse zlato, kar se sveti, in kateri so pravi problemi občine. Znam prisluhniti ljudem, odprt sem do vseh, nisem konflikten, želim si sodelovanja, povezovanja.”

Sila: “Tudi moj pogled na vodenje občine je širina, najti konsenz. Moja prednost je, da sem nekoliko mlajši. Klub temu imam 25 let delovnih izkušenj v javnem sektorju, zato vem, kako tam potekajo stvari. Imam tudi lastno popoldansko obrt in vem, kaj pomeni zaslužiti sto evrov z lastnimi rokami. Sem zagovornik trdega dela, zato bo moja količina dela večja, kot bi bila Davidova.”

Boste kot župan svojega protikandidata morda imenovali za podžupana?

Sila: “Sem neodvisen kandidat, ljudje se morajo opredeliti o meni. Če mi podelijo mandat, bom o tem razmišljal takrat.”

Škabar: “Nisem razmišljal o podžupanu, treba je počakati nedeljo in ko bomo sestavljali koalicijo, bomo videli.”


Najbolj brano