Morska zvezda sredi Bošadrage

Na ulični oltar v Bošadragi v bližini koprskega Ribiškega trga so pred kratkim namestili sliko Bošadraška Marija. Gre za delo akademskega slikarja Tomaža Perka, ki ga je Pokrajinski muzej Koper izbral s spomladi objavljenim natečajem.

Lani je občina obnovila oltar, letos so nanj namestili sliko. Foto: Mirjana Cerin
Lani je občina obnovila oltar, letos so nanj namestili sliko. Foto: Mirjana Cerin

KOPER > Bošadraška Jezusova mati mornarjem ponuja morsko zvezdo v navzdol iztegnjeni levi roki. Takšna uprizoritev je pogosto imenovana Stella maris ali Morska zvezda. Na spodnjem desnem delu slike pa je mogoče opaziti oddaljeno silhueto Kopra, kar še bolj poudarja veličino sakralne podobe, pojasnjujejo v Pokrajinskem muzeju Koper.

Na natečaju so dobili približno 25 predlogov za oltarsko sliko, skic ali slik v pomanjšanem formatu, izbrali so delo Tomaža Perka. “Zaradi njegovega likovnega pristopa in ker je eden pomembnejših sodobnih slovenskih slikarjev, ki ima veliko izkušenj s sakralno umetnostjo,” utemeljuje direktor muzeja Luka Juri. Prvotni Perkov osnutek je bil precej drugačen, “ker je pri ustvarjanju slike upošteval pripombe Koprčanov, ki so mu jih podali konec junija na srečanju v lapidariju muzeja”.

Z novo sliko so nadomestili delo koprskega slikarja Bartolemea Gianellija (1824-1894), ki se ni ohranilo. Po navedbah lokalnega zgodovinarja Gedeona Pusterle naj bi Gianelli zatem naredil novo sliko, ki se prav tako ni ohranila. Bošadraška edikula naj bi nastala v poznem 17. stoletju, otar ulične kapele pa so prenesli iz nekdanje bližnje cerkve sv. Lovrenca in Donata. Dokler je niso leta 1826 uničili, je stala v bližini oboka starih mestnih vrat.


Najbolj brano