Geslo poziva: “Testiraj. Zdravi. Prepreči.”

Od konca minulega tedna do 30. novembra poteka tudi pri nas v sklopu Evropskega tedna testiranja na okužbo z virusom hiv brezplačno anonimno testiranje. Geslo vse, ki so v strahu, da so se okužili, poziva: “Testiraj. Zdravi. Prepreči.”

V Evropskem tednu testiranja na hiv je test brezplačen, vselej pa je 
tudi anonimen.   Foto: Piksabay
V Evropskem tednu testiranja na hiv je test brezplačen, vselej pa je tudi anonimen.  Foto: Piksabay

Gre za že tradicionalno kampanjo s poglavitnim ciljem čim prej odkriti in zdraviti okužene ter preprečiti prenos okužbe na druge.

V kampanji brezplačni in anonimni testi

Testiranja potekajo na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in v vseh območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), tudi na Primorskem, kjer testiranja opravljajo tudi v obeh zavodih za transfuzijsko medicino regionalnih bolnišnic.

1000 oseb v Sloveniji je okuženih s hiv, 330 izmed njih ne ve, da so okuženi.

Poglavitni namen te tradicionalne evropske kampanje je osebe, ki so se izpostavile tveganju za okužbo s hiv, spodbuditi k testiranju, zdravstveno osebje pa opozoriti, naj testiranje ponudi pogosteje. Letos ponovno pričakujejo nizko število novih diagnoz, sporočajo z NIJZ.

Komisija za aids ministrstva za zdravje izpostavlja, da je takojšnje testiranje ključno za uspešno zdravljenje in preprečevanje nadaljnjih okužb. Okuženi ob zgodnji diagnozi lahko tudi z okužbo še leta dokaj običajno živi, saj so na voljo zelo kakovostna zdravila.

Po podatkih NIJZ približno vsak peti prebivalec, ki v Evropi živi z virusom hiv, ne ve za svojo okužbo in približno vsak drugi zanjo izve pozno. Kot ocenjujejo, živi v Sloveniji približno 1000 oseb s hivom, med njimi jih približno tretjina za svojo okužbo ne ve.

Najpogostejši način prenosa je z nezaščitenimi spolnimi odnosi, največje breme tveganja okužbe pa nosijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Ključna je varna spolnost

Lani so v Sloveniji po navedbah NIJZ postavili 39 novih diagnoz okužbe z virusom hiv, kar je bilo najmanj po letu 2010. Delež zelo poznih diagnoz pa je bil tudi lani zelo visok (44 odstotkov), kar se potrjuje iz leta v leto.

Za uspešno obvladovanje okužbe s hiv je po mnenju Irene Klavs z NIJZ najpomembnejše spodbujanje k odgovornemu in varnemu spolnemu vedenju. To vključuje zlasti uporabo kondoma in stalnega spolnega partnerja, ki se testira in ni okužen s hiv.

Mojca Matičič iz ambulante za spolno prenosljive okužbe na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja priporoča testiranje na virus hiv vsem, ki menijo, da bi mu bili lahko kdaj koli v življenju izpostavljeni. Testiranje zlasti priporoča moškim, ki so kadarkoli imeli spolne odnose z moškimi.

Matičičeva opozarja tudi na porast števila okuženih ljudi z virusoma hepatitisa B in C, pa tudi z drugimi spolno prenosljivimi okužbami. Značilnosti omenjenih okužb lahko vsakdo preveri prek aplikacije ASPO.

Ob običajnih dodatna mesta za testiranje

Anonimno brezplačno testiranje na okužbo z virusom hiv in na okužbi s hepatitisoma B ter C je skozi vse leto na voljo na kliniki za infekcijske bolezni ljubljanskega kliničnega centra, in sicer vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Ta teden je testiranje možno vsak dan od 14. do 15. ure.

Društvo informacijski center Legebitra za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, izvaja redno tedensko testiranje na hiv, gonorejo, sifilis in okužbo z virusoma hepatitisa B in C.

Podrobni podatki o terminih testiranja so na voljo na spletnem naslovu www.kajisces.si.


Najbolj brano