Naraščajoče zanimanje za slovenska vina

S sedmo izvedbo Orange Wine Festivala na Dunaju, ki ga, tako kot matični izolski festival, prireja društvo Vinadria v sodelovanju z dunajskim predstavništvom STO in s podporo tamkajšnjega veleposlaništva, so slovenski vinarji s kolegi iz osmih držav utrdili prepoznavnost in pomen vse bolj priljubljenih sonaravno pridelanih belih maceriranih vin.

 Foto: Dean Duboković
Foto: Dean Duboković

DUNAJ > Dunajska predstavitev s 67 vinarji in prek 20 gostinci ter pridelovalci, je bila širok vpogled v slovensko vinsko in nasploh gastronomsko krajino ter obenem promocija za slovenski vinski turizem, ki so ga predstavili tudi turistični delavci iz Brd, Nove Gorice in iz slovenske Istre. Ob robu letošnjega odlično obiskanega festivala je veleposlanica Ksenija Škrilec v svoji rezidenci pripravila vodeno degustacijo za avstrijske vinske novinarje in trgovce, ki se je je udeležil minister za gospodarske dejavnosti in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Na degustaciji so predstavili ves slogovni lok slovenskih vin iz vseh vinorodnih okolišev, v ospredju pa so bili primorski vinarji. Sodelovale so kleti Slavček, Guerila, Zaro 1348, Kabaj, Ražman, Marjan Simčič, Dario Prinčič, Štemberger, Batič, Marof, Renčel in Prus, ki so se z drugimi predstavile tudi na festivalu. Za kulinarično spremljavo so v rezidenci poskrbeli Rizibizi in Rajh ter Ribogojnica Fonda in Šunkarna Kodila. Organizatorji ministrov obisk ocenjujejo kot spodbudo in podporo tovrstnim dogodkom, ki so pomembni tako za predstavitev slovenskih vin kot slovenskega turizma, saj je dunajski festival nadvse temeljito vabilo gastronomskim turistom v Slovenijo. Odlično je, da so steklenice slovenskih vin v vitrinah restavracij in vinotek na tujem, še imenitneje pa, ko so prodane na domačem pragu gostom, ki si vzamejo več dni za obisk pri nas. To je še posebej pomembno v luči priprav na Slovenijo kot evropsko gastronomsko regijo leta 2021, poudarja Jan Ciglenečki, predstavnik slovenskega turizma v Avstriji.


Najbolj brano