Igor Benedejčič: Potrebno bo veliko potrpežljivosti

Škofjot Igor Benedejčič je kot dežurni gasilec prevzel vodenje članske nogometne reprezentance v zaključku za Slovenijo nesrečne lige narodov. Iztržil je dva remija, spoznala ga je tudi širša nogometna javnost, ki sicer nima prav velikega vpogleda v delo selektorjev mlajših reprezentanc. Benedejčič vodi selekcijo U-17 od leta 2013, enkrat jo je popeljal tudi na evropsko prvenstvo.

Igor Benedejčič Foto: Bojan Velikonja/Dnevnik
Igor Benedejčič Foto: Bojan Velikonja/Dnevnik
Kako bi ocenili vašo kratko selektorsko pot med člani?

“Predsednik Radenko Mijatović je vztrajal, da bi vodenje članske reprezentance prevzel za zadnji tekmi v ligi narodov. Sestala sva se trikrat. Pristal sem tudi zato, ker tako priložnost težko dobiš. Res, da je bila v teh okoliščinah dvorezen meč, so mi pa bili sodelavci v veliko pomoč. Zame je to bila velika čast in odgovornost. Izteklo se je solidno, čeprav rezultatsko nisem bil uspešen, ker smo izpadli v najnižjo kakovostno skupino. Mislim, da smo dobro delali, iztržili dva pozitivna izida in s tem nekaj pozitivne energije pustili tudi prihodnjemu selektorju.”

Kakšno vzdušje vas je pričakalo?

“Negativno zaradi rezultatov, pozitivno pa zaradi navijačev. Več negativnosti je v nogometnih krogih, kjer se gibamo vpleteni.”

Raje trenira mlade kot člane

Nekdanji nogometaš Kopra, Olimpije, Korotana in Rijeke je bil pomočnik prejšnjega selektorja Tomaža Kavčiča, kjer je sicer bil bolj v drugem planu. Igor Benedejčič se je v nogometno zgodovino zapisal kot prvi strelec zadetka za slovensko reprezentanco na uradnih tekmah (zadel je na prvi uradni tekmi v Estoniji), prav tako je prvi Primorec, ki je vodil člansko nogometno reprezentanco, pa čeprav zgolj za dve tekmi. 49-letni Škofjot je kot trener kratko obdobje vodil Koper, nato Interblock. Na Koper je še vedno močno vezan. “Koprski nogomet bo leta 2020 praznoval 100-letnico. Lepo bi bilo, da jo lepo proslavimo in pozabimo stare zamere,” pravi.

Ste v igri za selektorja mlade reprezentance U-21 in tudi za prvega pomočnika novega selektorja Matjaža Keka, ki naj bi bil imenovan jutri. Kaj od tega drži?

“Oboje drži. Danes se dobim s predsednikom Mijatovićem, o tem se bova pogovorila. Povedal bo, kje so večje potrebe in potem se bomo morali uskladiti. Do jutri pa bo gotovo znano, kaj bom počel v prihodnje.”

Če boste Kekov pomočnik, boste ohranili selektorsko mesto kadetske reprezentance?

“Sam bi si to želel, ampak bo zelo težko, ker bo novi selektor zahteval popolno zavzetost v članski reprezentanci.”

Igor Benedejčič

nogometni selektor

“Kakovost je. Ne za elito, v srednji razred pa zagotovo sodimo.”

Kaj pozitivnega lahko izluščite iz zadnje izkušnje?

“Naredil sem velik preskok v trenerski karieri. Fantje hočejo igrati za reprezentanco, čeprav javnost misli drugače. To so dokazali z borbenostjo tudi na zadnji tekmi z Bolgarijo, ki tekmovalno ni odločala o ničemer. Zame so v teh dneh igralci pokazali značaj in pripadnost reprezentanci.”

V javnosti sicer obstaja prepričanje, da gre za netalentirano generacijo, da igralci prihajajo na zbor brez volje. Reprezentanca je - vsekakor ne po načrtovani poti - že bila temeljito pomlajena. Za razliko od klubov fantje v reprezentanci nimajo opore izkušenih in klecnejo pod pritiskom. Če morda izpostavim Miho Zajca: proti Norveški je bil nosilec igre, pa je vseeno deloval preplašeno.

“V določeni meri se strinjam z vami. Ko ste že omenili Zajca: proti Norveški res ni bil njegov večer, Norvežani so bili precej agresivni, vsa naša vezna linija pa je imela težave, z izjemo prvih 20 minut, ko smo igrali dobro. Prihajajo igralci, kot sta Črnigoj, Štulac, če govorimo o tistih iz naše regije, potem sta tu Dervišević in Mitrović, ki imata zelo malo reprezentančnih nastopov. Pričakovati rezultate, ki smo jih bili vajeni, s to generacijo v tem trenutku ni realno. Potreben bo čas in to je treba vnaprej tudi jasno povedati.”

Obramba je slabša kot je bila, brez Iličića sredina težko zadrži žogo, kreativnosti ni. Po Novakoviću v napadu skoraj ni več zadetka. Tudi vratar Belec se je le deloma izkazal. Katera linija je najbolj šibka?

“Jaz bi gledal na ekipo kot celoto. Zagotovo nekatere igralce pogrešamo. Vid Belec se je trudil in svoje naredil, ne moremo pa ga primerjati z Janom Oblakom. Kar se tiče obrambe, velikih rešitev ni. Na bokih imamo Skubica, Stojanovića in levega bočnega Balkovca, ki ga sicer nisem preizkusil. V zvezni vrsti so težave. Pripombe javnosti so stalno letele na Krhina, Kurtić je poškodovan, nekih novih rešitev ni na obzorju. Vsa ekipa mora dobro delovati, da bi v ospredje prišli tudi napadalci. Iličić je v teh razmerah izvenserijski igralec, ki dela kakovostno razliko.”

Je morda večja težava, da se je ekipa znašla v začaranem krogu, na katerega ne selektor ne prisotni igralci niso mogli vplivati?

“Splet okoliščin je, da ta reprezentanca nikoli ni igrala v popolni zasedbi. Še marca v Avstriji, kjer smo bili v vezni liniji še zadnjič nekako popolni, je manjkal prvi vratar. Tudi sreče ni bilo. Z Bolgari smo vodili, pa izgubili, na Cipru so nam razveljavili zadetek za vodstvo, pa še kaj drugega je vplivalo na vzdušje. Verbič je v klubu odličen, Iličić sploh, Kurtič v Spalu in Zajc v Empoliju imata svoje vloge … Kakovost je. Ne za elito, v srednji razred pa zagotovo sodimo.

Torej razlog za optimizem zagotovo obstaja?

“Zagotovo. Javnost pričakuje, da bomo obdržali niz vrhunskih rezultatov, da se bomo v kvalifikacijah borili za vrh vse do konca. Sam si to želim zaradi slovenskega nogometa, potrebujemo in želimo uspeh, ampak realnost je drugačna. Ekipa je pomlajena in treba bo nabirat reprezentančne izkušnje.”

Kakšno prihodnost kažejo mlajše reprezentančne selekcije?

“Odvisno od generacije. Mladinska U-19, letnik 2000/2001, je zelo talentirana, letnik 1998/99 v U-21 je tudi kakovosten. So pa določeni problemi pri letnikih 2002. Uspelo se nam je uvrstiti v elitno skupino, so pa težave pri tehničnih sposobnostih. Delamo dobro, rezultati so opazni.”


Najbolj brano