Za nasilje ni opravičila

V okviru mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami, ki ga obeležujemo jutri, se po celem svetu začenjajo dnevi aktivizma proti nasilju nad ženskami. V Sloveniji bodo med drugim vse do konca februarja mestni plakati opozarjali na družbeno nesprejemljivost

 Foto: Matjaž Tavčar
Foto: Matjaž Tavčar

Na natečaj za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat z naslovom Ni opravičila je bilo letos prijavljenih kar 336 del iz 31 držav, poleg Slovenije tudi iz Alžirije, Mehike, Tajske, Romunije, Kitajske, Irana, ZDA, Finske, Rusije, Poljske in države Zimbabve. Komunikacijsko akcijo, ki se je lotevala problematike nasilja nad ženskami, je TAM-TAM Inštitut zasnoval z nevladno organizacijo Društvom SOS telefon. Cilj je bil poiskati vizualno sporočilo, ki bo na področju nasilja nad ženskami preseglo vsakdanja sporočila, širšo javnost opozarjalo na družbeno nesprejemljivost do kakršnekoli oblike nasilja nad ženskami, žrtvam partnerskega nasilja pa sporočalo, da je izhod iz nasilnega odnosa možen.

Nasilje se začne že z besedami

Žirijo je najbolj prepričalo delo z naslovom Ljubil te bom (na fotografiji), ki je plod agencije Formitas pod vodstvom ustvarjalnega direktorja Blaža Ritmaniča. “Izbrana rešitev nasilje prezrcali iz okvira doma na mestni plakat in nedvomno pritegne pozornost mimoidočega. Še pomembneje pa je, ker žrtvi prenese pomembno sporočilo, da pretveza ljubezni nikoli ne obvaruje pred najhujšim,” je o zmagovalni rešitvi povedal predsednik komisije Robert Bohinec. Kot poudarja Špela Veselič, vodja programov Društva SOS-telefon, izbrani plakat prikazuje, kako se v nasilnem partnerskem odnosu izjave ljubezni spremenijo v grožnje. “Plakat opozori, da se nasilje začne že z besedami in s tem na psihično nasilje, ki ga velikokrat sploh ne prepoznamo kot nasilje, čeprav gre za najpogostejšo obliko nasilja v partnerskih odnosih. Nasilje v partnerskem odnosu se praviloma stopnjuje, postaja bolj pogosto in intenzivno, psihični obliki nasilja se pridružijo še druge oblike nasilja: ekonomsko, fizično, spolno. Plakat opozarja na pravočasno ukrepanje, pri čemer nagovarja tako žrtve kot vse, ki nasilje zaznamo ali zanj izvemo. Usmerja nas na številko SOS-telefona za ženske in otroke - žrtve nasilja: 080 11 55.”

Spomin na sestre Mirabal

25. november je bil razglašen za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti leta 1981, in sicer v spomin na sestre Mirabal, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960.

Že v četrtek je Društvo SOS-telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja v Ljubljani odprlo razstavo z naslovom Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat. Razstava bo v Galeriji Kresija odprta do 7. januarja. Osem umetnic in umetnikov je upodobilo deset pripovedi žensk, ki so se zaradi nasilja umaknile v varno hišo Društva SOS-telefon. Kot je poudaril kustos razstave Božidar Zrinski, se nasilje dogaja za zaprtimi vrati. “Glede na to je razstava priložnost, da o njem spregovorimo na glas in v najrazličnejših kontekstih. Le tako bomo prepogosto neslišnim in nevidnim žrtvam dali glas in obraz,” je dodal.

Pobarvajmo svet v oranžno

Letošnji mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami bo pod geslom Pobarvajmo svet v oranžno in podnaslovom Prisluhni tudi meni. Z njim se bodo začeli akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki bodo potekali do mednarodnega dneva človekovih pravic, 10. decembra. Oranžna barva je barva kampanje proti nasilju nad deklicami in ženskami, ki so jo organizirali v okviru Združenih narodov.

S podnaslovom Prisluhni tudi meni želijo pozornost nameniti sporočilom deklic in žensk, ki so preživele nasilje, ki se vsak dan borijo za pravice žensk in so dejavne v prizadevanjih za izkoreninjenje nasilja - številne daleč od pozornosti medijev, so zapisali v Združenih narodih. “Slišati moramo njihov glas in zgodbe,” so pozvali.

V Sloveniji je po podatkih državnega statističnega urada v obdobju od leta 2010 do 2014 povprečno približno 1600 žensk letno doživelo fizično ali spolno nasilje. Spolno nasilje v širšem smislu pa jih je prijavilo povprečno 200 na leto. Združeni narodi pa opozarjajo, da je več kot ena tretjina žensk po svetu v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk pa se je poročilo pred svojim 18. letom.


Najbolj brano