Politiki: izolski volilci naj se odločijo kar sami

Bodo Izolani za župana izbrali Danila Markočiča ali Evgenija Komljanca? Politične stranke jim pri odločitvi ne nameravajo pomagati, saj se jih je večina odločila, da svoje podpore ne bo dala nobenemu od kandidatov.

Sestava izolskega občinskega sveta je jasna (na fotografiji v stari 
sestavi), kmalu pa bo tudi jasno, kdo bo prvi mož občine. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Sestava izolskega občinskega sveta je jasna (na fotografiji v stari sestavi), kmalu pa bo tudi jasno, kdo bo prvi mož občine. Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Po ponedeljkovem sestanku z nekaterimi političnimi strankami in listami je Danilo Markočič (Desus) medijem poslal sporočilo za javnost, v njem pa zapisal, da so mu podporo naklonili Manca Vadnjal (Izola je naša), Milan Bogatič (Izola prihodnosti) in Drago Mislej (lista Mef in Izolani). Ko pa smo začeli preverjati, v katero smer se nagibajo še preostali izolski politiki, smo ugotovili, da nekateri svojo podporo namenjajo programu, ne pa neposredno Markočiču.

Drago Mislej pravi, da ne podpira Markočiča, temveč njegov program. “V začetku tedna smo se predstavniki strank srečali z Danilom Markočičem in se pogovarjali o prihodnosti občine. Nismo se pogovarjali o delitvi funkcij, ampak o vsebini. Smo proti neoliberalizmu in razprodaji Izole. Zanima nas reorganizacija občinske uprave, ukinitev funkcije poklicnega župana in zmanjšanje sejnin na en evro. Koalicije pa nočemo delati, čeprav bi jo lahko, saj želimo, da bi lahko v občini sodelovali vsi, ne glede na barvo,” pojasnjuje Drago Mislej. Dodaja, da podpirajo tistega, ki tako razmišlja. “In tako zaenkrat razmišlja Danilo Markočič,” sklene Mislej.

Nasprotno pa Manca Vadnjal pravi, da ne podpira samo Markočičevega programa, temveč tudi njega samega. Pojasnjuje, da so zadnja leta kot opozicija dobro sodelovali ne glede na politično usmeritev. “Sodelovanje s stranko Desus se je izkazalo kot produktivno,” sklene Vadnjalova.

Milan Bogatič se je odločil, da ne bo podprl nobenega od kandidatov, ki sta prišla v drugi krog županskih volitev: “Ne želimo podpreti osebe, temveč dobre predloge za Izolo in Izolane.” Menijo tudi, da sta tako Evgenij Komljanec (Ponosni na Izolo) kot Danilo Markočič politično dovolj zrela, da se bosta soočila brez njihove podpore. Aleksej Skok in stranka SD podpore ne namenjata nobenemu županskemu kandidatu posebej. “Radi pa bi spodbudili Izolane, naj gredo v čim večjem številu na volišča. Kdorkoli bo izvoljen, lahko računa na našo podporo pri uresničevanju zastavljenih programov. Oba protikandidata imata dokaj podoben program. Hudič pa je v detajlih, kar se bo pokazalo po volitvah.”

Niti Dario Madžarević in lista Izola 2030 v drugem krogu volitev ne bodo podprli določenega kandidata. “Ne želimo podpreti osebe, temveč dobre predloge za Izolo in Izolane. Z novim županom, kdorkoli bo prepričal ljudi, pa bomo sodelovali v dobro razvoja mesta.”


Najbolj brano