Bržanu podpora večine županskih kandidatov

V Kopru je nastala široka fronta, ki se bo v drugi krog županskih volitev podala s ciljem, da pride do sprememb. Kar devet od enajstih kandidatov, ki se niso uvrstili v drugi krog, je danes javno podprlo Aleša Bržana in hkrati v en glas pozvalo Koprčane, naj se množično udeležijo glasovanja v drugem krogu.

Alešu Bržanu je podporo izrazilo devet od enajstih županskih 
kandidatov, ki se niso uvrstili v drugi krog. Za ta korak se nista 
odločila le Danijel Sertić in Silvano Radin. Foto: Denis Sabadin
Alešu Bržanu je podporo izrazilo devet od enajstih županskih kandidatov, ki se niso uvrstili v drugi krog. Za ta korak se nista odločila le Danijel Sertić in Silvano Radin. Foto: Denis Sabadin

KOPER > Že pred prvim krogom je večina kandidatov zahtevala spremembe v načinu dela občinske oblasti in v odnosih v mestu. “Spremembe ne pomenijo ustavitve napredka, temveč razumno upravljanje, načrtovanje in enakomerno skrb za vse občane, brez zlorabe moči, brez izsiljevanj, brez avtoritativnosti, brez deljenj,” je v nagovoru povedal Aleš Bržan, ki je pred tednom dni zbral 30 odstotkov glasov, s podporo ostalih kandidatov pa je postal zelo resen Popovičev protikandidat.

Ljudem so odprli oči

Že na večer volitev sta mu podporo obljubila tretje- in četrtouvrščeni kandidat, Gašpar Gašpar Mišič (Naš kraj - lista Gašparja Gašparja Mišiča in ZZP) in Olga Franca (gibanje Skupaj), nato sta se jima pridružila Nevio Miklavčič (SLS) in Marko Brecelj (Akacije), včeraj pa še Marijan Križman (SD), Viktor Markežič (SMC), Zlatko Gombar (Dobra država) in Valter Krmac (Oljka). Na koncu je tudi Levica (zanjo je na županskih volitvah kandidiral Alan Medveš) ločeno podprla Bržanovo kandidaturo. Pri tem so skoraj vsi kot razloge za podporo navedli potrebo po spremembah v Kopru in sorodnost programskih usmeritev.

“Ljudem smo odprli oči, vidimo novo renesanso. Želimo si enakomeren, okoljsko naravnan in podjetniško usmerjen razvoj naše občine,” je rekla Olga Franca v imenu Gibanja Skupaj. “Veliko nam je do tega, da se MO Koper spet vrne v tirnice normalnega razvoja in življenja,” je svojo odločitev pojasnil Marijan Križman. Med Bržanovimi podporniki je samo Valter Krmac potrdil, da je dobil tudi vabilo na pogovore s strani aktualnega župana, a se je odločil za podporo Bržanu.

Vsi podporniki so poudarjali, da iskreno in z vsemi močmi podpirajo Bržana. Morda je zgovorno mnenje Zlatka Gombarja, zadnjeuvrščenega v županski tekmi: “Vsak, ki drugega decembra ne gre na volitve, naredi veliko napako.”

Načelna podpora brez pogojevanja

“Preverili smo, ali imamo z Bržanom skupni imenovalec. Ugotovili smo, da ni naš edini cilj zamenjati župana, temveč vsebinsko spremeniti način upravljanja občine. Skupaj lahko uresničimo pomembne javne vsebine. In ta podpora še ne pomeni sklepanja kakršnekoli koalicije, temveč le začetek sodelovanja po volitvah,” je v imenu Levice povedala Maja Tašner Vatovec. Pri oblikovanju te odločitve je sodelovalo širše članstvo lokalnega odbora Levice.

Pri izraženi podpori kandidatov in strank gre za načelno podporo, ki je nihče ni pogojeval z zavezništvi v občinskem svetu ali morebitnimi protiuslugami. “Vidim sorodnosti v različnih programih in verjamem, da se jih bo dalo nadgraditi v enega skupnega. Koalicijo se bo sklepalo, če bo to potrebno, zagotovo pa bomo sodelovali,” je še pojasnil Aleš Bržan.

Omenjeno zavezništvo je zelo pomembno za razmerja v občinskem svetu. Skupaj ima namreč že 16 mandatov, kar bi mu v 33-članskem svetu, v katerem so tudi trije predstavniki italijanske narodnostne manjšine, ki praviloma podpirajo županove predloge, omogočilo oblikovanje večine.

SDS in NSi neopredeljena

Bržana nista podprla zgolj kandidata SDS in NSi. Koprski odbor SDS, ki ga vodi županski kandidat Silvano Radin, še ni odločen, saj je dobil vabila obeh strani. Sestal se bo v torek in sprejel odločitev, ki jo bo moral potrditi še glavni strankarski odbor v Ljubljani.

V imenu Nove Slovenije pa je Danijel Sertić, predsednik koprske veje NSi in kandidat za župana, pozval svoje volilce, naj v drugem krogu glasujejo po svoji vesti. Na sestanku lokalnega odbora je bil namreč izid med podporniki Popoviča in Bržana izenačen.


Najbolj brano