Regres za upokojence v petih višinah

Vlada je soglasno potrdila predlog ministra za finance Andreja Bertonclja, da naj država upokojencem prihodnje leto izplača regres v petih različnih višinah. V stranki SAB so zahtevali izplačilo v dveh, kvečjemu treh višinah - oboje bi zahtevalo več denarja - in še zjutraj napovedovali, da ministrovega predloga ne bodo podprli.

Marjan Šarec je koalicijskim partnericam sporočil, da hoče imeti 
krmilo v rokah on.  Foto: STA
Marjan Šarec je koalicijskim partnericam sporočil, da hoče imeti krmilo v rokah on.  Foto: STA

LJUBLJANA > Pri odločanju je obveljal predlog finančnega ministrstva, ki določa, da bo država v letu 2019 za dodatek upokojencem namenila 140 milijonov evrov, torej 18 milijonov več od sprva predvidenega. Država ga namerava izplačati v petih različnih zneskih, glede na višino pokojnine.

Prihodnje leto ne bo uskladitve transferjev

Če bi upoštevali zahtevo SAB in se držali koalicijske pogodbe, ki določa regres v dveh višinah, bi za ta namen potrebovali 178 milijonov evrov. V stranki SAB so še zjutraj vztrajali, da se tej zahtevi ne bodo odpovedali, po uradnem vladnem sporočilu, da je bil predlog ministra Andreja Bertonclja sprejet soglasno, pa ministrica iz vrst SAB Alenka Bratušek zadeve pred novinarji ni pojasnjevala. Na vprašanje, ali bo SAB ostala v koaliciji, je pozneje odgovoril predsednik vlade Marjan Šarec: “Niso pokazali pretiranega namena oditi.”

140 milijonov evrov je država namenila za letni dodatek upokojencev, kar je 18 milijonov več, kot je bilo sprva predvideno.

Vprašanje upokojenskega regresa je vlada urejala v predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019. Poleg dodatka za upokojence so v novelo zapisali tudi izredno, 1,5-odstotno uskladitev pokojnin, za kar je treba zagotoviti dodatnih sedem milijonov evrov. V predlogu novele je tudi višja povprečnina za občine. Ta bo terjala dodatnih 32,5 milijona evrov.

Da bi poplačali vse nove obveznosti, bo treba ostalo proračunsko porabo v letu 2019 zmanjšati za približno 80 milijonov evrov. Vlada namerava 16 milijonov evrov prihraniti na način, da prihodnje leto transferjev posameznikom in gospodinjstvom ne bo uskladila z inflacijo, še pet milijonov pa bi privarčevala z neuskladitvijo mej dohodkov, ki so pogoj za pridobitev in višino pravic iz javnih sredstev. “Ničesar se ne jemlje, le povečalo se ne bo za stopnjo inflacije,” je pojasnjeval Bertoncelj. Preostalih 60 milijonov evrov bi prihranili s podaljšanjem omejitve izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela javnih uslužbencev.

Transferji se vračajo na predkrizno raven

Možnosti, da bi neposredno poseglo v višino transferjev, ki jih prejemajo družine in posamezniki, se je finančno ministrstvo po burnem odzivu javnosti odpovedalo. Ministrica za delo, družino in socialo Ksenija Klampfer je včeraj sporočila, da bodo z novim letom nehali veljati vsi varčevalni ukrepi pri socialnih transferjih. Z novim letom se v celoti sproščajo otroški dodatki in štipendije, kar naj bi pomenilo 9000 dodatnih štipendij. Dodatek za veliko družino bo postal univerzalna pravica in ne bo več vezan na cenzus. Tako naj bi dodatek dodatno pridobilo 4000 družin. Porodniška nadomestila ne bodo več omejena na dvakratnik povprečne plače, ampak bodo spet na 2,5-kratniku, porodniško nadomestilo pa bo v stoodstotni in ne več v 90-odstotni višini.

O tem, kar je vlada zapisala v predlog zakona o izvrševanju proračuna, mora zdaj odločiti še DZ. Ta zakon je tehnične narave in omogoča izvrševanje proračuna, še težjo naloga pa čaka vlado pri pripravi rebalansa proračuna za leto 2019. Kje bo Slovenija privarčevala, da bo ostala v javnofinančnem ravnovesju, kot to od nje zahteva tudi Evropska komisija, niti minister Bertoncelj niti premier Šarec še nočeta govoriti. Denarja ni na pretek, pravi Šarec: “Moje mnenje je, da je dobro, da ljudem omogočimo človeka vredno življenje, a ministrstva se bodo morala potruditi in pripraviti tudi določene strukturne ukrepe.”

Kdo je šef?

Premier je včeraj še okrcal koalicijski partnerici, ki sta v minulih dneh tekmovali, katera se bolj zavzema za upokojence. Vsi člani vlade se morajo zavzemati za vse družbene skupine, poudarja Šarec: “Trditi, da se samo ena stranka zavzema za upokojence, druge pa ne, je pretirano.”

Šarec sicer v tem kontekstu ni poimensko izpostavil strank Desus in SAB, kot tudi ne Alenke Bratušek, ko je govoril o neprimerni ministrski komunikaciji v povezavi z odstopom Madžarske od projekta drugi tir. Za usmerjanje zunanje politike in komuniciranje o njej sta zadolžena zunanji minister in predsednik vlade, je povedal. Izjave posameznih ministrov o tako občutljivih temah niso primerne, dokler se s problematiko ne seznani vlada. “Če bo v tej vladi vsak delal po svoje, kakor se mu v tistem hipu zdi, če bo vsak uradnik določal glavne silnice te vlade, potem ne bomo prišli daleč.”


Najbolj brano