Vojke Štular ne bo v občinskem svetu

Piranska občinska volilna komisija je včeraj sprejela uradno poročilo o izidu nedeljskih volitev in ugotovila, da je prišlo pri volitvah za občinski svet - zaradi preferenčnih glasov - do spremembe. Namesto zdajšnje podžupanje Vojke Štular (Socialni demokrati) bo na stol v občinski dvorani sedel Marko Juriševič.

Kdo bo dominiral v dvoetažni občinski stavbi iz leta  1879  nad 
severozahodnim delom trga? Foto: Mirjana Cerin
Kdo bo dominiral v dvoetažni občinski stavbi iz leta 1879 nad severozahodnim delom trga? Foto: Mirjana Cerin

PIRAN > Enaintridesetletni Marko Juriševič, doma iz Portoroža, je znan kot direktor portoroškega hotela Marko in je bil drugi na listi. Kandidiral je, podobno kot nosilka liste, 72-letna Vojka Štular, županja v obdobju 1998-2006, v drugi volilni enoti.

Informacijo o spremembi nam je včeraj potrdila tajnica občinske volilne komisije Tina Opara. Drugih sprememb pa volilna komisija, ki ji predseduje Selma Bobera Stanovnik, ni ugotovila.

Bojan Drevenšek

Socialni demokrati

“Stranka se bo v začetku prihodnjega tedna odločila, kako in kaj za drugi krog.”

Tretjina svetnikov iz Zadkovićevega gibanja

V piranskem občinskem svetu je 25 mest, od tega tri zasedajo predstavniki italijanske narodne skupnosti. Največ, osem, mest je doslej imel SD, po novem jih bo imelo Zadkovićevo Gibanje za občino Piran. Pet svetnikov je imela Slovenija za vedno, poslej jih bo imela Gantarjeva lista Naš kraj, Sloveniji za vedno bo ostalo eno samo mesto.

Na treh stolih so do zdaj sedeli svetniki SMC, v novem mandatu bo tri mesta imela SD, stranka SMC pa bo ohranila en stol. Tudi Desus je izgubil eno svetnico od dveh, Oljka pa kar oba svetnika. SDS je že doslej predstavljal en član, Piran je naš prav tako, en svetnik bo po novem zastopal tudi Levico.

Novinec podpira Zadkovića

V piranski občini zdaj čakajo na drugi krog županskih volitev, v katerem se bosta pomerila Tomaž Gantar (Naš kraj - Lista Tomaža Gantarja) in Đenio Zadković (Gibanje za občino Piran), za katera je glasovalo 34,59 oziroma 34,41 odstotka vseh volilcev.

Te dni se stranke in politične skupine odločajo, koga bodo podprli v drugem krogu županskih volitev. Bojan Drevenšek (SD), ki je dobil 11,48 odstotka glasov, pravi, da se še ni odločil in da se mora najprej pogovoriti s člani stranke. “Stranka se bo odločila, kako in kaj, predvidoma v začetku prihodnjega tedna,” pojasnjuje. Prav SD, ki je doslej z Bossmanom vodila piransko občino, je največji poraženec volitev. Tudi Andrej Korenika (SMC), ki je z 9,01 odstotka glasov zasedel četrto mesto v županski tekmi, napoveduje, da se bo s svojo stranko srečal v petek zvečer. “Pogovorili se bomo, sprejeli odločitev in jo sporočili.”

Nasprotno Darij Novinec (Slovenija za vedno, Piran je naš), za katerega je glasovalo 4,61 odstotka volilcev, v imenu obeh strank napoveduje podporo Zadkoviću. “Ker si kot nov obraz v politiki zasluži priložnost. Od novega župana pričakujemo spremembe na bolje,” dodaja. Stališča Vojka Jevševarja (SDS) pa, kljub poizvedovanju, nismo izvedeli.


Najbolj brano