V Hendrixu danes glasbena šola Postojna

Rubriko Primorski glasbeni talenti, ki na Radiu Koper vsak četrtek uvaja oddajo Glasbeni abonma, bo danes spet zamenjala oddaja Klasično, mladostno in živo, v kateri se enkrat mesečno predstavljajo primorske glasbene šole. Ob 20.uri bodo v studiu Hendrix v živo zaigrali in zapeli učenci Glasbene šole Postojna.

Učenci Glasbene šole Nova Gorica, sproščeni in razposajeni po 
končani majski oddaji, ki jo je Radio Koper izjemoma prenašal iz 
dvorane novogoriške glasbene šole. Med njimi sta  tudi avtorica 
oddaje Tatjana Gregorič in voditeljica Janja Lešnik. Foto: Metka Šulič
Učenci Glasbene šole Nova Gorica, sproščeni in razposajeni po končani majski oddaji, ki jo je Radio Koper izjemoma prenašal iz dvorane novogoriške glasbene šole. Med njimi sta tudi avtorica oddaje Tatjana Gregorič in voditeljica Janja Lešnik. Foto: Metka Šulič

Za to priložnost so pripravili izjemno zanimiv tematski program, s katerim bodo predstavili tri postojnske (notranjske) skladatelje: Alojza Srebotnjaka, Vilka Ukmarja in Miroslava Vilharja. 14 mladih glasbenikov in deset njihovih mentorjev pa številni starši in drugi obiskovalci bodo poskrbeli, da bo v studiu res živahno; priljubljene in ponarodele pesmi Miroslava Vilharja, slovenski ljudski plesi Alojza Srebotnjaka in Ekspresije Vilka Ukmarja pa, da bo spored prikupen in pester.

Glasbena šola Postojna ima eno daljših zgodovin na Slovenskem, saj je že pred dvema letoma slavila svojo 70-letnico. Ustanovljena je bila z odredbo že junija 1946, a je zaradi slabih prostorskih razmer lahko začela delovati šele februarja 1947. Njen prvi ravnatelj je bil Ivan Silič (kasneje močno povezan z zgodovino Radia Koper) in v prvih letih so se zamenjali kar trije, Angel Trojer pa je na tem mestu vztrajal celih 22 let. Še dlje, četrt stoletja je šolo vodil Ivo Jelerčič, ki je znatno poskrbel za rast kakovosti pouka pa tudi števila učencev in učiteljev. Obenem je poskrbel za nove, stalne prostore in odprl oddelek postojnske glasbene šole v Pivki. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so se kot učitelji že začeli na šolo vračati njeni nekdanji učenci. Kasneje sta za razvoj Glasbene šole Postojna skrbeli še dve ravnateljici, Neda Nanut in Suzana Furlan Mitev, s svojim godalnim orkestrom pa jo je močno zaznamovala tudi Marinka Kukec Jurič. Danes nad njo bdi Edvard Popit, ki je ponosen, ker so se na šoli rojevali učbeniki in didaktična gradiva za vso Slovenijo, izpod peres Programske skupine Karmen Širca Costantini, Brigite TorničMilharčič in Mojce Širca Pavčič. Ponosen pa je tudi na vse nagrade in priznanja, ki jih je doslej prejela šola ter njeni učitelji, učenci, orkestri in komorne skupine.

Glasbeno šolo Postojna bodo nocoj zastopali: pevci Patricija Lisjak, Benjamin in Eva Gorup, kitarista Kaja Mrhar in Jakob Žnidaršič, flavtistka Lara Gašič, violinistki Elza Premrl in Karin Antunović ter pianisti Gregor Samsa, Alex Lampe, Zoja Kaluža, Maja Dekleva, Nina Blažek in Enej Slokar. Z njimi in njihovimi mentorji (Snježana Pleše Žagar, Helena Maurič Jelovšek, Nataša Črnugelj, Angelina Nanut Kalič, Suzana Furlan Mitev, Marinka Kukec Jurič, Špela Tavčar, Saša Crnobrnič, Helena Plesničar) se bo pogovarjala voditeljica Janja Lešnik, za ton neposrednega radijskega prenosa bosta v studiu Hendrix poskrbela Drago Hrvatin in Ksenija Kos, za video-posnetek, ki bo dosegljiv preko spletne strani Radia Koper, pa Mitja Jazbec.

Notranjski skladatelj, pesnik, pisatelj in sploh vsestranski kulturnik ter buditelj, Miroslav Vilhar, ki se je rodil v Planini pred natanko 200 leti, je bil navdih za spored nocojšnjega večera. Zato ga bodo odprli prav njegovi samospevi, sledili pa bosta še dve instrumentalni priredbi njegovih pesmi. Dela enega prvih učencev postojnske glasbene šole, Alojza Srebotnjaka, po katerem so poimenovali izjemno lepo in akustično šolsko dvorano, bodo iz zbirk Scherzzando in Slovenski ljudski plesi igrali mladi pianisti ter dve violinistki. In čeprav velja za modernističnega skladatelja, ki si je prislužil celo tri Zlate arene za filmsko glasbo, je danes morda najbolj priljubljen kot avtor slovite zborovske partiture Bori, ki jo je napisal pri 19 letih, po komaj treh letih glasbenega šolanja (v Postojni). V poglobljen glasbeni svet modernističnega ekspresionista pa tudi glasbenega zgodovinarja in estetika, Vilka Ukmarja, bosta poslušalce popeljali dve klavirski skladbi, s katerima bodo učenci Glasbene šole Postojna zamaknjeno in ponotranjeno sklenili svoj zaokrožen spored, ki udejanja Kosovelove besede, na katere je ob 70-letnici šole spomnil ravnatelj Edvard Popit: “V naravi ni najti nič lepšega in popolnejšega od glasbe. Ona usmerja človeka v globino njegove duše.”


Najbolj brano