Starejši se učijo od mlajših, mlajši od starejših

V izolskih Livadah od maja deluje Medgeneracijski center Izola. Čeprav z njim upravlja Dom upokojencev, so si v Izoli zadali, da bi bil center osrednji prostor druženja in medgeneracijskega sodelovanja. Tkanje vezi se v praksi kaže tudi tako, da se starejši Izolani srečajo z učenci OŠ Livade in Dante Alighieri ter se pomerijo v šahu.

Obiskovalci Medgeneracijskega centra Izola so se  oktobra v šahu pomerili z učenci OŠ Livade ...
Obiskovalci Medgeneracijskega centra Izola so se oktobra v šahu pomerili z učenci OŠ Livade ... 

IZOLA >Med tistimi, ki so se že pomerili, so učenci OŠ Livade od 4. do 9. razreda, ki so šah izbrali za interesno dejavnost ali izbirni predmet.

V obvladovanju te miselne namizne igre, ki krepi spomin in koncentracijo, običajno tekmujejo med sabo, konec prejšnjega meseca pa so se pomerili z upokojenci in drugimi obiskovalci Medgeneracijskega centra. Kako se je obneslo, najbolje opiše izjava enega od učencev, da je nekaj iger, ko je imel pred sabo sivolase ljubitelje 64 črno-belih polj, izgubil. Svojemu učitelju Dušanu Gabrijelu je priznal, da starejših ne gre podcenjevati.

“Učenci niso vedeli, da bodo nasprotniki tako zelo dobri, vendar niso bili razočarani, če so kakšno igro izgubili. Osnova šahovske kulture je, da nasprotnika ne podcenjuješ, soočanje z neuspehi pa je vrednota za vse življenje,” pojasnjuje Gabrijel. Poudarja, da so prav vsi uživali in da so ga v Medgeneracijskem centru ob odhodu vprašali, kdaj se bodo spet srečali.

“Igra šaha je ena od dejavnosti, za katero pri nas vlada veliko zanimanje, dejavnost bomo ohranili kot stalnico,” napoveduje Lijana Trontelj, vodja centra. Po izobrazbi je magistrica socialne gerontologije, veje gerontologije, ki se osredotoča na proces staranja z vidika medgeneracijskega sožitja, zagotavljanja socialne vključenosti in sprejemanja lastne starosti kot enako pomembnega življenjskega obdobja.

“Leta pri šahu niso pomembna. Starejši se učijo od mlajših in obratno, prenos znanja in izkušenj je ključen za naš center.” V njem igrajo tudi igre s kartami, pikado, kmalu bodo namizni tenis, sodelujejo še z drugimi šolami, vrtci in študenti aplikativne kineziologije Fakultete za vede o zdravju. Skupaj pripravljajo potopisna predavanja, ustvarjalne dejavnosti, planinske pohode. “S Srednjo šolo Izola se prav zdaj dogovarjamo, da bi pred decembrskimi prazniki izpeljali kakšno kozmetično ali kuharsko delavnico,” navaja Trontljeva. Izvajajo jezikovne tečaje, tečaj slovenščine za priseljence so izpeljali s pomočjo OŠ Vojke Šmuc, plesne tečaje in likovne delavnice, prizadevajo si, da bi imeli gledališki klub in pevsko skupino za seniorje.

Ker spodbujajo vključevanje ranljivih skupin prebivalcev, kot so samski starejši z nizkimi prihodki, brezposelni in priseljenci, so se povezali z izolskim centrom za socialno delo, zdravstvenim domom, gasilci, policisti ... Prav vse aktivnosti v centru so brezplačne, saj dejavnosti temeljijo na prostovoljstvu.


Najbolj brano