Služijo s stisko rojakov

Tokratni naval prebežnikov na hrvaško-slovensko mejo je verjetno posledica domnev, da v snegu in mrazu policisti slabše nadzirajo državno mejo. V torek so odkrivali ilegalne prebežnike povsod po državi, največ spet na Primorskem. V vse več primerih prebežnike vozijo čez mejo njihovi rojaki, ki so se iz prebežnikov spremenili v prebivalce Evropske unije.

Dva sonarodnjaka je Iračan skril v prtljažnik (fotografija je 
simbolična). Foto: PU Koper
Dva sonarodnjaka je Iračan skril v prtljažnik (fotografija je simbolična). Foto: PU Koper

PRIMORSKA > Od torka do včeraj zjutraj so na območju koprske policijske uprave policisti po ali med ilegalnim prehajanjem državne meje prestregli enajst prebežnikov. Pet so jih obravnavali bistriški, štiri koprski in dva sežanski policisti. Štirje tujci so Alžirci, trije Maročani, po eden pa iz Libije, Palestine, Irana in Pakistana. Za mednarodno zaščito jih je zaprosilo šest, ostale so vrnili na Hrvaško.

V zadnjih dneh so tudi policisti drugod po državi ujeli več ilegalnih prebežnikov kot običajno. Ljubljanski so v ponedeljek na območju Ribnice v avtu s finskimi registrskimi oznakami odkrili šest državljanov Iraka, dva sta bila skrita v prtljažniku. Finski avto je vozil 33-letni Iračan s stalnim prebivališčem na Finskem. Policisti so Iračana aretirali in mu zasegli avto.

Svet v malem

Med vodiči, ki so jih v zadnjih mesecih ovadili in obtožili zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega prehajanja meje, so slovenski državljani v manjšini. Med obtoženimi je tako rekoč svet v malem. Po narodnosti med njimi najdemo Indijce, Pakistance, Afganistance, Sirce, Turke (Kurde), Albance, Kosovce, Romune, Italijane, Srbe, državljane BiH in Hrvaške ... V zadnjem času je veliko tujcev (iz Indije, Pakistana, Afganistana ...), ki živijo v državah EU in imajo tam urejen status. Po migrante prihajajo iz Velike Britanije, Italije, Francije, Španije, Nemčije in celo Danske, Belgije ter Finske.

Tujce so vrnili na Hrvaško, Iračana pa odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki ga je poslal v pripor. Policisti so ugotovili, da je Iračan med bivanjem na Finskem izvršil več hudih kaznivih dejanj. Če bi mu uspelo svoje rojake pripeljati do Italije, bi z njihovo stisko zaslužil 2400 evrov.

Poškodovana carinska zalivka pa je izdala 31-letnega turškega tovornjakarja, ki je čez mejni prehod Zavrč skušal pripeljati štiri državljane Bangladeša. Policisti so poškodovano zalivko opazili, z merilnikom ogljikovega dioksida so ugotovili, da je v prikolici preveč tega plina, in odkrili prebežnike. Vse štiri so vrnili na Hrvaško, za turškega voznika pa so ugotovili, da ni vedel zanje, zato ga niso priprli.

Na mejnem prehodu Obrežje so policisti v srbskem tovornjaku v torek odkrili tri državljane Bangladeša, v Beli Krajini pa tri državljane Sirije, ki sta jih z avtom z nemškimi tablicami vozila Sirca, ki prebivata v Nemčiji.

V Splitu pa je v priporu končal 27-letni slovenski državljan. Preiskovalni sodnik je zanj odredil enomesečni pripor zaradi suma tihotapljenja ljudi. Slovenca so prijeli prejšnji petek na območju splitsko-dalmatinske županije, ko je poskušal skupino državljanov Irana in Iraka prepeljati čez Hrvaško v druge države članice Evropske unije.


Najbolj brano