Slovenke na misiji

Na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja se je v razmaku slabega leta rodila doslej najboljša generacija slovenskega tenisa. Katarina Srebotnik, Tina Pisnik in Maja Matevžič so kasneje izkusile elitno stoterico na WTA lestvici, zdravstvene težave pa so podobne dosežke preprečile Petri Rampre in Tini Hergold. Zdaj prihajajo podobno nadarjene “milenijke”.

Nika Radišić se že preizkuša v članski konkurenci.
Nika Radišić se že preizkuša v članski konkurenci. 

KOPER > Na čelu deklet, ki so na svet privekala tik po prelomu tisočletja, je seveda Kaja Juvan, verjetno ob ukrajinski čudežni deklici Marti Kostyuk najboljša mladinka sveta, čeprav bo šele čez nekaj dni postala polnoletna. Gorenjka je letos osvojila štiri turnirje z nagradnim skladom 25.000 dolarjev, za njo pa prodira še nekaj njenih vrstnic: bronasta s sredozemskih iger Veronika Erjavec, Kristina Novak ter Koprčanka Nika Radišić, ki se je na svetovni lestvici za zdaj prebila do 885. mesta. Čeprav se v prvi pravi profesionalni sezoni predvsem spoznava s konkurenco, je kljub temu stabilizirala rezultate na najmanjših poklicnih turnirjih za 15.000 dolarjev. Dvakrat je plačala davek neizkušenosti, ko je za las zgrešila uvrstitev v finale, saj je marca v polfinalu Antalye v odločilnem tretjem nizu proti Rusinji Amini Anshbi vodila že s 5:1, a vseeno izgubila s 5:7, nazadnje pa jo je v bližnjem Cordenonsu za žogo ali dve s 4:6, 7:6 (5) in 6:4 premagala domačinka Anastasia Piangerelli. Nika bo do konca leta skušala še malce izboljšati položaj, saj prihodnji teden odhaja na tri zaporedne turnirje v Kairo, redno pa nastopa tudi med dvojicami, kjer sta s Slovakinjo Viktorio Morvayovo že lani osvojili enega od Futures tekmovanj v Antalyi. Letos je enak dosežek v Banja Luki skupaj z Anjo Gal uspel celo leto mlajši Sheili Glavaš, ki ravno tako prihaja iz Istre in že nabira prve izkušnje na “pravih” turnirjih. Pravzaprav je zmaga na seriji ITF - četudi med dvojicami na turnirju za 15.000 dolarjev - v enem od prvih nastopov skoraj neverjeten dosežek, od Slovenk pa je v singlu zadnja leta to uspelo zgolj Tamari Zidanšek in Kaji Juvan. Morda bo Sheila Glavaš krenila po sledeh koprske someščanke Andreje Klepač, ki je dosegala vidne rezultate tudi v posamični konkurenci, a se je kasneje osredotočila zgolj na dvojice in je danes ena od najboljših specialistk na svetu ...

Seveda v tenisu zavoljo peklenske globalne konkurence ni nobenih garancij, da se bo kdorkoli resnično prebil med najboljše, kar od Slovenk izkuša Nastja Kolar, ki je blestela v mladinski konkurenci (redno je premagovala denimo Eugenie Bouchard, Elino Svitolino, Aleksandro Krunić ...), se razmeroma hitro prebila med najboljših 200 na svetu, nato pa močno popustila in se danes pri 24 letih na WTA lestvici vrti okoli 400. mesta. Na nižji ravni so kajpak tudi zaslužki daleč od bajnih številk najboljših, saj sta si, denimo, dvojica Glavaš-Gal za banjaluško zmago razdelili 955 dolarjev (posamična zmaga prinaša 2352 dolarjev). Resna sezona pa tudi pri začetnicah stane najmanj 20.000 evrov, kar (pre) zgodaj ustavi marsikatero nadarjeno deklico.


Najbolj brano