Išče se Damjan Krapš!

Pred davnimi 16 leti je Kolektor občini Idrija namenil prvega župana. Kar ni obetalo. Ljudje so prikimavali misli modreca dr. Jožeta Felca, da je dobro, če ima občina podjetje, a slabo, če ima podjetje občino. A ime župana, najprej kandidata, je obetalo. Volilci so ga izvolili, on pa se je kot lev boril zanje, za vse občane.

V vitalnih zadevah neodvisno in z močjo argumentov. Državi je s pomočjo pokojnega direktorja uprave korak po koraku dokazoval, kje po neumnem zapostavlja občine, in to utemeljeval s številkami. Nekaj malega je dosegel, a pri ključnih neenakostih je ostal brez moči. Tudi ob najbolj v nebo vpijoči, a v financiranju občin najlaže rešljivi krivici z - v ničemer priznano - večno bitko s snegom na razvejanih in nevarnih hribovskih cestah.

Idriji je sneg v tem tisočletju odnesel več kot deset tisoč evrov. Nekaj varnih cest, kakšno kulturno, športno dvorano, vrtec.

Župan je odšel. Tako kot prej in potem še mnogi v toplejše, varnejše, življenju udobnejše kraje. Naslednikov ni dobil, bitke so potihnile.

Res je bilo na prelomu tisočletij vse laže, saj je nepolnoletna država še obetala oziroma se je v papirnatem gozdu brezčutnosti šele izgubljala. Ko se je naposled v pragozdu izgubila, je bilo prizadetim županom najlaže obupati. Pred petimi leti so najbolj prizadeti župani po katastrofalni zimi (ta je Idriji odnesla skoraj poldrugi milijon evrov) upali na pomoč države in solidarnost občin, ki tovrstnih sneženih kraj ne poznajo, a so ostali gladko preslišani.

Idriji je sneg v tem tisočletju odnesel več kot deset milijonov evrov. Nekaj varnih cest, kakšno kulturno, športno dvorano, vrtec. Morda bazen, če hočete. Odnesel je marsikaj za mnoge, na srečo, samoumevnega.

Z nelahko bitko (proti državi in neprizadetim občinam) za pravičnejše financiranje bi Idrija rešila nekaj milijonov, morda le nekaj sto tisoč evrov. A le če bi imela Damjana Krapša, kot je bilo ime omenjenemu županu. Na težaven, a argumentiran boj pripravljen župan, se išče pravkar ...

Če ga Idrija in prgišče podobno prizadetih občin ne bodo našle, imajo neljub scenarij v nebesih že pripravljen. Po naši zaslugi menda ni več daleč dan, ko bodo ozračje zakurili tako, da snežinke v njem ne bodo imele kaj početi. Seveda bo tedaj za nepravično Slovenijo, zbirokratizirano Evropo in pišmeuhovski svet, prepozno. Dokler pa še smo, se za pravico in pravičnost splača boriti.


Preberite še


Najbolj brano