Udeležba višja od povprečja v državi

v 24 primorskih občinah je bila povprečna udeležba višja kot udeležba v državi. In z izjemo treh so se vse občine odrezale bolje kot povprečno slovenske.

Volilci so nekoliko bolj navdušeno prihajali na volišča kot pred 
štirimi leti. Na fotografiji 96-letna Danica Faganeli ob oddaji glasu 
na volišču v Mirnu.  Foto: Alenka Ožbot
Volilci so nekoliko bolj navdušeno prihajali na volišča kot pred štirimi leti. Na fotografiji 96-letna Danica Faganeli ob oddaji glasu na volišču v Mirnu.  Foto: Alenka Ožbot

PRIMORSKA > Kar nekaj let je udeležba na volitvah padala, letošnje lokalne volitve pa so poskrbele za prelom. Ne le, da je bila udeležba, 51,2 odstotka, višja kot pred štirimi leti. Bila je tudi skoraj tako visoka kot na parlamentarnih volitvah pred nekaj meseci. Kar je unikum, saj so doslej na volišča državnozborske volitve vedno pritegnile veliko več volilcev kot lokalne.

Nič drugače kot na nacionalni ravni ni na Primorskem. Pri čemer je bila tu udeležba še nekoliko višja, povprečno 52,3 odstotna. Slabše od nacionalnega povprečja so se odrezale le občine Piran in Sežana ter Izola in Nova Gorica, kjer je bila udeležba najnižja, 48,3 odstotna. Za nekaj desetink odstotne točke nižja v Izoli.

Najnižja udeležba je bila v Izoli in Novi Gorici, najvišja pa v Vipavi.

Na drugem koncu lestvice je Vipava, kjer je glasovalo 69,4 odstotka volilnih upravičencev. V Komnu 64,8, v Kobaridu 63,2 in v Kanalu 62,2. Čez 60 odstotkov so segli še v Cerknem.

Izvoljeni v prvem krogu: Goran Kodelja v Vipavi, Tina Gerbec v Kanalu in Erik Modic v Komnu so bili med večjimi presenečenji teh volitev, kar nakazuje na to, da je želja po spremembah dejansko povezana z večjo mobilizacijo volilcev. V Kobaridu staremu županu prav tako ni uspelo v prvem krogu, v Cerknem pa so z zmago dveh novincev, ki se bosta pomerila čez dva tedna, volilci dodobra prevetrili lokalno politično sceno.

Precej angažirani pa so bili tudi volilci v Kopru. 58 odstotkov mestne občine sicer ne umešča na vrh. A treba je upoštevati, da je pred štirimi leti tu glasovalo le dobrih 48 odstotkov upravičencev, slabe tri odstotke več kot na nacionalni ravni. Letos razlika med udeležbo v Sloveniji in Kopru znaša 6,8 odstotka.


Najbolj brano