SLS s SDS (še) ne bo sodelovala

V Kobaridu je nastal nenavaden preobrat. SLS, stranka Marka Miklaviča, ki je izgubil v prvem krogu, je pridobila največ svetnikov, z enega je skočila na štiri. Sodelovali bodo z vsemi, razen s SDS, napoveduje Miklavič.

Svetniki in  župan se bodo morali soočiti z vprašanjem preobremenjene Nadiže. Foto: Neva Blazetič
Svetniki in župan se bodo morali soočiti z vprašanjem preobremenjene Nadiže. Foto: Neva Blazetič

KOBARID > “Menim, da je to zgodovinski uspeh za SLS, katere kandidat sem bil na občinskih volitvah za župana in pred tem tudi na volitvah za državni svet, kjer sem zbral veliko glasov, nisem se pa uvrstil. Pred tem je imela SLS vedno samo po enega svetnika. Imeli smo srečo s kandidati na listi, so sami mladi, zagnani ljudje,” se uspeha SLS veseli njen kandidat Marko Miklavič. Zdi se, in s tem Miklavič nima problema, da je bil morda nekoliko nerodno izbran kandidat za župana. Je človek, ki hitro kakšno zabrusi, toda zaveda se, da se z umirjenim pogovorom najde pot naprej. Pričakuje, da bo SLS v drugem krogu županskih volitev atraktivna za podporo. “Smo blizu programa Marka Matajurca z Listo za vodo, ki ima v občinskem svetu dva svetnika. Smo se pogovarjali, ostali nas še niso klicali. Seveda smo za sodelovanje z vsemi, toda z SDS, vsaj za zdaj, še ne. Je vmes nekaj zamere, toda nujno je imeti pred očmi občino in skrb za ljudi. Za to si mora politika prizadevati, in če smo v njo vpleteni, je naša naloga, da presegamo razprtije in da delamo za ljudi,” pravi Miklavič. S SDS se je nerodno zapletlo zato, ker je Miklavič poiskal podporo na državni SDS, tudi Janeza Janšo je omenjal, toda občinska organizacija SDS se je od podpore distancirala. Bolj naklonjena naj bi bila aktualnemu županu Robertu Kavčiču, glede na to, da so skupaj šli na predstavitev v Drežnico, ki je tradicionalno naklonjena SDS. Pošiljali so si ne najbolj prijazna sporočila, tudi sredi noči.

Skratka, zdaj imajo vsi čas za premislek o tem, da morajo delati za ljudi. Aktualni župan Kavčič pravi, da se bo po premisleku odločal, koga bi vprašal za podporo v drugem krogu. “Pregledujemo izid volitev v občinske svete in tudi na tej osnovi se bomo odločali. Predvsem pa moramo vse prespati. Zdaj je občutljiv čas, je treba vendarle premisliti, kaj govorimo, da se ne zagovorimo.” Je pod vtisom slabih izkušenj iz preteklosti, ko so župani v drugem krogu izgubljali proti novincem. Novinec Marko Matajurc je izid volitev pričakal skorajda v hribih, v katerih že dolga leta kot gorski reševalec rešuje življenja. Zdaj opravlja funkcijo podpredsednika Gorske reševalne službe Slovenije. Morda tudi zaradi izkušenj iz gora pravi, da je vsak problem možno razrešiti. Je brez dlake na jeziku: “ Če se bomo odločali o iskanju podpore, bomo šli skupaj izključno s tistimi, ki želijo delati dobro za ljudi in za občino.” V kobariškem občinskem svetu ima županova lista tri kandidate. V minulem mandatu jih je imela skupaj s SD prav tako tri. SD tokrat nastopa samostojno, v občinskem svetu ima enega svetnika. V preteklosti močna lista Darko Smrekar je padla s štirih na enega svetnika .


Najbolj brano