Prav veliko pozitivnega ni bilo

Pred začetkom lige narodov zagotovo nihče ni pričakoval takšne kalvarije slovenske nogometne reprezentance skozi novo tekmovanje pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa). Predvsem pa ne izpada v najnižji kakovostni razred.

Prva postava slovenske reprezentance v Sofiji na zadnji tekmi lige 
narodov. Foto: Reuters
Prva postava slovenske reprezentance v Sofiji na zadnji tekmi lige narodov. Foto: Reuters

KOPER > Slovenija je tekmovanje končala na zadnjem mestu skupine s tremi remiji, nazadnje je v ponedeljek v mrzli Sofiji igrala 1:1 z Bolgarijo. V sicer enakovrednem prvem polčasu so nekaj več poskušali Bolgari, a niti oni niso posebej ogrozili vratarja Vida Belca. V drugem polčasu sta imeli obe ekipi približno enako število priložnosti, povedli pa so Bolgari, ko je z glavo zadel Galin Ivanov. Slovenija se je hitro vrnila v igro in po podaji Andraža Strune je zadel Miha Zajc s strelom s 15 metrov. Sledili sta še priložnosti Georgia Kostadinova in nato v zadnji minuti še Romana Bezjaka, a je bil na mestu vratar Georgi Petkov.

Burnih osem mesecev

Slovenski reprezentančni nogomet je s tem končal obdobje burnih osmih mesecev, ko sta se na čelu reprezentance zvrstila dva selektorja, Tomaž Kavčič in začasni Igor Benedejčič, čigar mandat je bil s ponedeljkovo tekmo končan. Oba sta imela obilo težav z odpovedmi in poškodbami nogometašev. Ne bomo pogrevali odsotnosti vratarja Jana Oblaka in nenadnega slovesa od izbrane vrste Kevina Kampla, ker tudi spričo komunikacijske nespretnosti Nogometne zveze Slovenije oba dogodka terjata še precej odgovorov. K tem lahko dodamo nenadno slovo prek družbenega omrežja Valterja Birse in prisilno upokojitev dolgoletnega kapetana Boštjana Cesarja. Zgolj Benedejčič nazadnje od izkušenih moči ni imel Jasmina Kurtića,Reneja Krhina, niti Tima Matavža, v tednu dni pa je odpadlo še pet nogometašev, zadnji med njimi v Sofiji Aljaž Struna. Na koncu je manjkala skoraj enajsterica igralcev, kar se reprezentanci z omejenim številom kakovostnih igralcev mora poznati. Težave s poškodbami pa so bile stalnica ves zadnji kvalifikacijski cikel.

Bolgarija : Slovenija 1:1 (0:0)

Stadion Vasil Levski, gledalcev 6000 sodnik Göcek (Turčija). Strelca - 1:0 Ivanov (69), 1:1 Zajc (75). Slovenija: Belec, An. Struna, Mevlja, Blažič, Skubic, Verbič (od 73. Požeg Vancaš), Rotman, Dervišević (od 57. Bijol), Iličić, Zajc (od 88. Štulac), Bezjak. Selektor: Igor Benedejčič.

Benedejčič: izpad ni nič tragičnega

Slovenska vrsta je torej ligo narodov končala brez zmage. Bolgari so kljub točki ostali brez lige B, saj je Norveška na drugi tekmi premagala Ciper in se uvrstila v višji rang. Slovenci bodo v prihodnje v tem tekmovanju igrali v najnižji ligi D.

Prve štiri tekme so minile pod vodstvom Kavčiča s tremi porazi in enim remijem. Zatem je na zadnjih dveh tekmah Slovenija z Benedejčičem igrala neodločeno tako z Norveško kot z Bolgarijo. Skupne tri točke so precej manj od tega, kar so si v slovenskem taboru želeli, saj je bil cilj preboj ligo više. “Vsi vemo, da smo v ligi narodov pričakovali več. Ni šlo po načrtih, vendar moramo vsi skupaj že danes začeti delati za boljši jutri slovenskega nogometa. Ponavljam, nič ni tragičnega, če smo izpadli v ligo D. Pred nami so kvalifikacije za evropsko prvenstvo, verjetno z novim selektorjem, novo selekcijo, želimo si, da bo Slovenija pri tem zelo uspešna,” je po koncu kratkega mandata povedal Benedejčič.

Novi selektor ne bo imel priložnosti za uigravanje in spoznavanje, ampak bo izbrano vrsto takoj vodil v kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Še vedno za prvega favorita velja Matjaž Kek.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Slab začetek, dober konec?

Vsak začetek je vedno težak, kar velja za sleherno tekmovanje v že tako zgoščenem športnem koledarju, v nogometnem pa še posebej. Najboljši razsodnik vrednosti in učinka lige narodov (LN), ki je v osnovi nadomestila prijateljske tekme, bo kot vedno čas. Prva izvedba je s skupinskim delom sprožila mešane občutke. Če bi vprašali trenerje najmočnejših evropskih klubov bi zatrdili, da so dobili še eno tekmovanje, ki neposredno posega ali pa celo ogroža moštvene interese in je potemtakem povsem ...

Preberi več

Najbolj brano