Nenavadna naveza je učinkovita

V 12-članskem bovškem občinskem svetu (OS) ni ključnih sprememb. SD z županom Valterjem Mlekužem ohranja pet svetnikov, SDS je pridobila enega in jih ima zdaj štiri. Stranki se bosta, kot doslej, povezovali pri projektih.

Valter Mlekuž (levo) in Danijel Krivec sta nazdravila  skupnim projektom.
Valter Mlekuž (levo) in Danijel Krivec sta nazdravila skupnim projektom. 

BOVEC > Bovška Občina je primer lokalne skupnosti, kjer se stranke ne ruvajo zaradi politike, temveč skupaj delujejo v dobro občanov. Že v preteklosti je učinkovito delovala tesna naveza med SD in SDS, kar je v “visoki” slovenski politiki skoraj nemogoče. Na lokalni ravni pa se ljudje poznajo, kljub temu, da imajo morda različne politične poglede, so prijatelji in sledijo interesu za dobro ljudi z najboljšimi možnimi projekti. Glede na to, da sta stari novi župan Valter Mlekuž (SD), ki je z 81 odstotki prehitel proti kandidata Sinišo Germovška (Lista za Bovško), in občinski svetnik ter poslanec v državnem zboru Danijel Krivec (SDS) v nedeljo zvečer nazdravila zmagi in glede na to, da je Krivec vodja občinske komisije za obnovo Kanina, bi lahko sklepali oziroma že kar trdili, da se bo naveza tudi v prihodnje nadaljevala. To pa pomeni, da bo imel Mlekuž ob strani večino svetnikov oziroma pet svojih in še štiri SDS. Germovšek je z Listo za Bovško ohranil enega svetnika, SLS tudi ostaja z enim svetnikom, Desus je imel v prejšnjem mandatu enega svetnika, tokrat se tej stranki ni izšlo.

Čeprav so Bovčani verni občani, jim NSI oziroma občinski odbor te stranke očitno ni najbolj blizu, saj svetnika ni imela ne v prejšnjem ne v zdajšnjem mandatu.

Izgubila se je lista za Razvoj Bovškega, ki je imela v prejšnjem mandatu enega svetnika. Tokrat se je povezala z Germovškovo listo in ostala brez svetnika. Vstopila pa je nova lista Lepena-Soča-Trenta z enim svetnikom, ki si bo prizadeval za urejen turizem na tem območju. Zlasti jih skrbi preobremenjenost okolja s turisti, črno kampiranje, neurejena infrastruktura za velik poletni naval.

Razrez novega sestava OS razkriva, da bo imel župan Mlekuž podporo pri nadaljevanju zastavljenih projektov. Teh pa ni malo in so tudi zelo zahtevni. Med najpomembnejšimi je prenova smučišča Kanin in čezmejno iskanje denarja za gradnjo nove dostavne gondolske žičnice ter še za številne druge turistične projekte na obeh straneh meje. Pri urejanju infrastrukture so veliko naredili tudi v okviru popotresne obnove, zdaj se soočajo z izzivi poletne turistične preobremenjenosti. V Lepeni bodo uredili dodatna parkirišča.

Tudi o novih stanovanjih razmišljajo in o tem, kako naj bi jih zagotovili za turistične delavce, ki jih potrebujejo zlasti poleti. Mlekuž je že sestankoval s predstavniki različnih ministrstev, da bi skupaj našli najbolj modro rešitev za preobremenjeno Sočo. Tudi projekta dom ostarelih in nadaljevanje daljinskega ogrevanja sta v interesu večine občanov.


Najbolj brano