Burja prepihala opozicijo

Med vsemi istrskimi župani je v nedeljo zvečer nazdravljal le Gregor Strmčnik. Upravičeno, saj je še okrepil svojo priljubljenost, njegova lista Radi imamo Ankaran pa je dobila še dva sedeža več v občinskem svetu. Opozicija se je klavrno prepolovila in bo imela le dva svetniška sedeža.

Gregor Strmčnik bo Ankaran vodil še štiri leta.  Foto: Alenka Penjak
Gregor Strmčnik bo Ankaran vodil še štiri leta.  Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Burja, ki je minuli vikend zapihala v Istri, v Ankaran ni prinesla veliko novega. Bolj kot vprašanje, kdo bo zmagal, je bilo pomembno, ali bo novi stari župan Gregor Strmčnik dobil več ali manj podpore kot pred štirimi leti. Je njegova politika še zmeraj prepričljiva, učinki pa prepoznani?

Celjan, ki je kot srednješolec prispel v Istro in tu ostal, je zaradi rezultata, veliko boljšega kot pred štirimi leti, ko je ob volilni udeležbi 72,04 odstotka dobil 1304 glasov, presrečen. V nedeljo je bila volilna udeležba manjša (56,14-odstotna), volilci pa so županu namenili 1153 glasov. Njegova lista Radi imamo Ankaran je dobila 959 glasov in kar deset sedežev v dvanajstčlanskem občinskem svetu, zato lahko Strmčnik še naprej brez občutka slabe vesti sledi svojim zamislim, četudi je nekaterim njihova izvedba prepočasna in pretirano previdna. A razvoj za vsako ceno nikoli ni bil Strmčnikova molitev.

Razočaranje za listo Združeni za Ankaran

Burja je prepihala tudi politične nasprotnike. Iz ankaranskega občinskega sveta je odpihnila stranko Ankaran je naš, vanj pa prinesla novoustanovljeno listo Združeni za Ankaran. To so zasnovali izkušeni ankaranski politični mački z močnimi povezavami z ljubljanskimi centri strank SD in SMC, v županski boj pa poslali mladega, 29-letnega Ivana Kluna. Obetavna svežina, ki so jo napovedovali, je pritegnila premalo volilcev, zgolj 197 glasov.

Morda bodo akterji krivdo za klavrn iztržek liste Združeni za Ankaran ugledali tudi pri samih sebi, saj so zagnan Klunov nastop spodnesli z - kot pravi uradna verzija - slabim delovnim gradivom. Ko je Strmčnik dokazal, da so v program prepisali odstavke starega programa liste Radi imamo Ankaran, je Klun izgubil verodostojnost.

Osamljena Slovenija za vedno

Zoran Pavić, edini svetnik stranke Slovenija za vedno, je ne glede na simpatične nasmehe ostal osamljen. Stranka je pred štirimi leti dobila 375 glasov in tri sedeže v občinskem svetu, tokrat pa je prepričala 204 volilce. Morda Pavić tudi zato Ivana Kluna imenuje za prijatelja, župana pa gospod Strmčnik, saj išče politične zaveznike.

Pavić je glasove nedvomno izgubil, ko je zavrnil predlagano lokacijo za pokopališče, s čimer je pogrel stare strasti, ki ležijo v ankaranskih nedrjih še od časov, ko je gradbeno politiko Ankarana vodil koprski župan.

V občinski svet se niso uvrstile stranke Desus, Levica, SDS, NSi in Zeleni Slovenije, preostale parlamentarne stranke pa do Ankarana komajda sežejo.


Najbolj brano