Slab začetek, dober konec?

Vsak začetek je vedno težak, kar velja za sleherno tekmovanje v že tako zgoščenem športnem koledarju, v nogometnem pa še posebej. Najboljši razsodnik vrednosti in učinka lige narodov (LN), ki je v osnovi nadomestila prijateljske tekme, bo kot vedno čas. Prva izvedba je s skupinskim delom sprožila mešane občutke.

Če bi vprašali trenerje najmočnejših evropskih klubov bi zatrdili, da so dobili še eno tekmovanje, ki neposredno posega ali pa celo ogroža moštvene interese in je potemtakem povsem odveč. Selektorji, ki se borijo s skopo odmerjenimi dnevi za reprezentančne zbore, imajo seveda povsem drugačno mnenje. Čas (ne) dela za druge in ga je vedno premalo, še posebej za reprezentance v razvoju in za izbrane vrste, ki imajo zožen izbor kakovostnih nogometašev. V ta rang sodi tudi slovenska reprezentanca, ki si krstne izvedbe LN ne bo zapomnila po dobrem.

Morda se bo pokazalo, da so se v rezultatsko ponesrečenem preizkusu izbrusili nosilci slovenske nogometne kakovosti.

Ali pač. Morda se bo pokazalo, da so se v rezultatsko ponesrečenem preizkusu izbrusili bodoči nosilci slovenske nogometne kakovosti. Bilanca ob koncu leta govori nasprotno in je vse prej kot obetavna. Slovenija je izpadla na najnižjo raven tekmovanja, na šestih tekmah v skupini C ni vknjižila zmage, po štirih dvobojih pa je ostala tudi brez selektorja. Na novega še čakamo.

Za povrh je eden najboljših in najdražjih vratarjev na svetu Jan Oblak (kot Ronaldo) izpustil celotno LN, Kevin Kampl je oblekel in nato dokončno slekel reprezentančni dres, poteze Nogometne zveze Slovenije pa se zdijo bodisi prenagljene ali prepozne. Kaj torej sploh še ostane nogometni Sloveniji? Morda pa se reprezentanci čez dva tedna nasmehne sreča pri žrebu rednega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo (EP). Morda jo bo osrečila selitev v najšibkejši razred LN, prek katerega bi si v družbi Andore, Gibraltarja ali Malte v sezoni 2020/21 priigrala vozovnico za svetovno prvenstvo. Je pa verjetno, da bo sistem uvrščanja na veliko tekmovanje bistveno drugačen kot za EP. Takrat bo tudi že bolj jasna teža LN in v njej tudi vrednost slovenskih nogometnih delnic, ki so v letu 2018 dosegle eno najnižjih točk.

Še dobro, da tudi v nogometu obstajajo rastoči in padajoči cikli, v reprezentančni dinamiki pa se lahko zadeve sorazmerno hitro zasučejo. Na boljše ali slabše.


Preberite še


Najbolj brano