V Sežani poraz stare politike

Sežanske lokalne volitve so prvič prinesle večje spremembe tudi v občinskem svetu. V slednjem bo sicer verjetno sedela polovica dosedanjih svetnikov, a sporočilo volilcev je kljub temu jasno: nagradili so tiste, ki želijo prelom z dosedanjo politiko, pred vrati občinske sejne dvorane pa pustili kopico starih političnih mačkov.

V sežanski občini (na fotografiji je volišče v Dutovljah) je bila  volilna udeležba boljša kot prejšnjič.   Foto: Petra Mezinec
V sežanski občini (na fotografiji je volišče v Dutovljah) je bila volilna udeležba boljša kot prejšnjič.  Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Volitve v občinski svet so bile v Sežani skorajda še bolj zanimive kot volitve za župana. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi občina dobila novega župana, ki pa bi imel zvezane roke, če bi dobila v občinskem svetu večino dosedanja politika. A se ni.

Poraz Terčona

Med večjimi poraženci sta namreč dva politika, ki sta v Sežani tako ali drugače na oblasti od ustanovitve občine - Ivan Vodopivec in Davorin Terčon. Prvi zato, ker kljub močnemu angažmaju članov sežanskega upokojenskega društva in kljub temu, da je na Listo aktivnih upokojencev Občine Sežana, katere nosilec je bil, pritegnil nekaj zvenečih imen, z njo ni uspel priti čez prag občinskega sveta. Terčonova lista pa je sicer dobila dva sedeža, vendar je manj kot pred štirimi leti, ko je imela tri sedeže in največje število glasov. Kot nosilec liste ima Terčon v občinskem svetu zagotovljen sedež, a bo zanimivo videti, ali ga bo sploh zasedel.

Marko Svetna

nosilec zmagovalne liste v sežanskem občinskem svetu

“Sodelovali bomo z vsemi, ki so za spremembe. S tistim, ki niso, nima smisla, ker je bilo dvanajst let dovolj.”

Tretja poraženka teh volitev je lista stranke SD, ki je s treh sedežev v dosedanjem občinskem svetu padla na samo enega - ta ostaja v rokah Ljubice Jelušič. En sedež je izgubila tudi SDS, edinega preostalega bo ohranil dosedanji svetnik Drago Pirec. Velik fiasko je doživela tudi ZZP, ki je bila kar nekaj mandatov pomemben igralec, zdaj pa je ostala pred vrati sejne dvorane, saj je zbrala le pičlih 115 glasov, celo manj od v Sežani nikoli pomembne NSI. Ta je z zgolj enim kandidatom zbrala 141 glasov, a premalo za preboj v občinski svet. Je pa to uspelo Levici, ki jo bo zastopal Bojan Pahor. Enega svetnika bo imel tudi Desus, to bo novinec v občinski politiki, upokojeni notar Milan Mesar. Poseben poraženec tokratnih volitev je, kljub razmeroma dobremu izidu na županskih volitvah, Jožko Čuk. Lista SMC, katere nosilec je bil, je dobila dva sedeža, a so volilci s preferenčnimi glasovi v občinski svet namesto njega poslali Uroša Borjančiča in dosedanjega podžupana Rada Pirjevca.

Dobro sta se odrezali listi obeh najmočnejših županskih kandidatov, obe sta dobili po tri mesta. Ob Davidu Škabarju bosta v občinskem svetu sedela še Martina Kodrič in Sebastjan Hreščak, ob Andreju Sili pa veteranka v sežanski politiki Ivica Podgoršek in novinec Ivo Bašič. Ob izvolitvi enega ali drugega za župana pa bo njegovo mesto zasedla četrta z liste - pri Škabarju je to Vlasta Sluban, pri Sili Martina Grk Stopar.

Uspeh dveh novih list

Veliki met je uspel dvema novima listama. Prevetrimo Kra je dobila tri sedeže, zasedli jih bodo Matej Glavina (do zdaj SD) ter Katja Simunich Kneževič in Saša Gulič. Absolutna zmagovalka volitev pa je lista Za gospodarstvo Krasa, ki so se ji nasmihali celo štirje sedeži. Zastopali jo bodo Marko Svetina, Klementina Križman in David Kocjan. “Zadovoljni smo z rezultatom, ki smo ga tudi pričakovali. Tudi drugi rezultati kažejo, da so se tega stanja v Sežani vsi naveličali,” je bil včeraj zadovoljen Svetina in dodal: “Sodelovali bomo z vsemi, ki so za spremembe. S tistim, ki niso, nima smisla, ker je bilo dvanajst let dovolj. Zadnja leta je šla Sežana samo navzdol.”

Volitve v sežanski občini so minile brez posebnosti. Udeležba je bila precej višja kot pred štirimi leti. Najvišja je bila v Krajni vasi in Dolu pri Vogljah, najnižja pa na volišču v OŠ Sežana.


Najbolj brano