Koprski občinski svet bo bolj uravnotežen

Glede na razdelitev svetniških mest kaže, da v novem koprskem občinskem svetu ne bo brezpogojno potrjen vsak županov predlog. Podporniki udeležencev drugega kroga županskih volitev, Aleša Bržana in Borisa Popoviča, so razdeljeni približno na polovico.

Na volišču na OŠ Antona Ukmarja na Markovcu je na županskih 
volitvah zmagal Boris Popovič, a se je tudi Aleš Bržan tam dobro 
odrezal.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Na volišču na OŠ Antona Ukmarja na Markovcu je na županskih volitvah zmagal Boris Popovič, a se je tudi Aleš Bržan tam dobro odrezal.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Osnovna Popovičeva stranka Koper je naš je sicer ohranila število mandatov in bo s 13 svetniki najmočnejša skupina v občinskem svetu, a je razočarala njegova “rezervna” stranka Slovenija za vedno, ki se s 653 glasovi ni prebila vanj.

Tolikšno število glasov je sicer na vseh prejšnjih volitvah zadostovalo za vsaj en mandat, kar priča o visoki volilni udeležbi in povečanem zanimanju Koprčanov za tokratne volitve.

Med Madžarovići zmaga za Duška

Sicer pa bo večina dosedanjih članov občinskega sveta to delo opravljala tudi v naslednjem mandatu. Zanimivo je, da bo v koprskem občinskem svetu sedelo kar šest kandidatov za župana. Pravo novost predstavljajo svetniki Liste Aleša Bržana (LAB), ki je sicer zelo heterogena. Poleg nosilca, ki je bil zadnji mandat samostojen svetnik, gre večinoma za nove obraze v lokalni politiki. Od javno bolj znanih imen bosta v svetu sedela tudi pravnik Janez Starman in borka za pravice živali Andreja Bogataj Krivec. V bratovskem dvoboju bodibilderskih bratov Madžarovič je zmagal starejši Duško, ki bo LAB zastopal v občinskem svetu, medtem ko je bil Dejan neuspešen, čeprav je bil nosilec liste Slovenija za vedno.

Levica je v primerjavi z volitvami pred štirimi leti nazadovala, saj je izgubila en mandat. Ta je šel Socialnim demokratom, ki se z Marijanom Križmanom vračajo v Pretorsko palačo. Če omenjenim prištejemo še Olgo Franco in Gašparja Gašparja Mišiča, ima nepopovičevska koalicija že 14 glasov.

Poraz SMC, napredek Oljke

Napredovala je Oljka, ki je pridobila še drugi mandat, medtem ko je SDS zadržala svojega edinega. Ti trije svetniki (Krmac, Peroša, Radin) bi lahko bili jeziček na tehtnici pri zagotavljanju večine županu, Popoviču ali Bržanu. Seveda poleg treh predstavnikov italijanske narodne skupnosti, ki pa praviloma zagotavljajo podporo vsakemu županu.

Največji poraženec volitev je SMC, ki je izginil s prizorišča na takšen način, kot je pred štirimi leti vzniknil. Zbral je le 366 glasov. Ker sta pred vrati sveta ostala tudi Desus in Lista Marjana Šarca, bodo v koprskem občinskem svetu slovenske vladne stranke zastopane zgolj z enim svetnikom.

Zazid za Popoviča, Bezovica za Bržana

Poveden je tudi pogled na rezultate po krajevnih skupnostih in posameznih voliščih. Če je marsikdo v volilni kampanji menil, da gre na tokratnih volitvah za prepad med mestom in podeželjem, se je zmotil. Prav v nekaterih vaseh, predvsem tistih, ki so bolj oddaljene od občinskega središča, je dosedanji župan dosegel najvišjo podporo. Rekorder je Zazid, kjer je tudi Bržan zbral najnižjo podporo.

Na velikih voliščih se je rezultat obeh kandidatov gibal v okviru splošnega izida (45:30). Popovič je nadpovprečno podporo dobil v Prisojah, središču Kopra, Šalari, Kampelu, zelo visoko tudi na Markovcu, Bržan pa ga je premagal v najbližjih primestnih naseljih: od Bertokov do Sv. Antona, v okolici Marezig. V Semedeli in Žusterni sta bila kandidata dejansko izenačena, Bržan je nadpovprečne odstotke zbral tudi v Šalari in Olmu. Na Škofijah je Popovič zmagal na treh voliščih od štirih, v Hrvatinih in Dekanih je bila razlika minimalna. Bržan je sicer najvišjo zmago zabeležil v Bezovici (48 %) in Truškah (46 %), kjer je imel Popovič najnižjo podporo.

Povečano predčasno glasovanje

V Pregari je premočno zmagal Viktor Markežič (41 %), Olga Franca je najboljši rezultat dosegla v Sočergi (29 %), Valter Krmac pa na Gažonu (18 %).

Izstopajo pa podatki iz predčasnega glasovanja, ki je bilo bistveno bolj množično kot na prejšnjih volitvah. Tako se potrjujejo navedbe opozicije, da so v nekaterih javnih službah zaposlene nagovarjali h glasovanju za aktualnega župana. Popovič je na predčasnem glasovanju dobil kar dve tretjini vseh glasov.


Najbolj brano