Nekaj starega, nekaj novega

V občinskem svetu ilirskobistriške občine bo v prihodnjem mandatu kar nekaj novih obrazov. Veselju nad rezultati se pridružuje tudi želja po konstruktivnem sodelovanju in posluhu za nove ideje. Prav to je opozicija pogrešala v preteklih dveh mandatih Emila Rojca. Ali bo tokrat drugače, pa bo pokazal čas.

Na voliščih po mestu je bila udeležba  do 55-odstotna. V  Ratečevem 
Brdu pa so volili celo vsi volilni upravičenci. Foto: Danijel Cek
Na voliščih po mestu je bila udeležba do 55-odstotna. V Ratečevem Brdu pa so volili celo vsi volilni upravičenci. Foto: Danijel Cek

ILIRSKA BISTRICA Da bodo tudi v novi sestavi ilirskobistriškega občinskega sveta najmočnejši ostali Socialni demokrati, ni nobeno presenečenje. Presenečenje pa je njihov zelo dober izid. Zanje je namreč glasovalo kar 23,91 odstotka vseh volilcev, ki so se v nedeljo podali na volitve. SD Ilirska Bistrica je tako več kot podvojila rezultat, ki ga je stranka dosegla na nedeljskih volitvah na državni ravni. Predstavniki SD bodo zasedli kar sedem občinskih mest, s čimer so za tri mesta izboljšali rezultat s prejšnjih volitev, ko je zanje glasovalo dobrih 15 odstotkov volilcev. Barve SD bodo predstavljali Borut Rojc, Sonja Čošić, Igor Janičijević, Lilijana Valenčič, Stanislav Zver, Jadranka Zucconi in Marjan Tavčar.

Nekaj glasov do četrtega mandata SDS

Druga stranka v Ilirski Bistrici je SDS s 13,11 odstotka glasov. “Pričakovali smo boljši rezultat. V prejšnjem mandatu smo imeli dva občinska svetnika, zdaj imamo tri, a žal nam je le nekaj glasov zmanjkalo, da bi dobili še četrtega,” je povedal nosilec liste Dušan Grbec. Poleg njega bodo v občinskem svetu iz stranke SDS sedeli še Adrijana Kocjančič in Robert Šircelj. V preteklem mandatu je bila prav stranka SDS močan zaveznik Rojčeve SD. “Z županom nismo imeli nobene težave. Želimo si še naprej sodelovati ne glede na ideologijo in v korist občanov,” je še napovedal Grbec.

Andrej Batista

Lista Sveži

“Nismo kandidirali, da bi komu nasprotovali, ampak da bi konstruktivno sodelovali. Ne zanima nas, kaj je bilo prej, ampak gledamo naprej.”

Trije iz Liste sveži

Tretje mesto je dosegla lista Sveži pod vodstvom Andreje Batiste in osvojila tri mesta v občinskem svetu. Rezultat, je povedal, je nad pričakovanji: “Vsi od nas smo novinci v politiki in občinskem svetu. Glede na dosežen rezultat pričakujem, da bodo naše ideje slišane in uresničene. Nismo kandidirali, da bi komu nasprotovali, ampak da bi konstruktivno sodelovali. Ne zanima nas, kaj je bilo prej, ampak gledamo naprej.” Poleg njega bodo z liste Sveži v občinskem svetu sedeli še Mateja Matko in Simon Vičič.

Želijo si sodelovanja in posluha

Z rezultatom pa so upravičeno zadovoljni tudi v NSi, kjer so se z dvema mandatoma prvič uspeli uvrstiti v občinski svet. “Za nas je to fenomenalen rezultat, saj smo uspeli zadržati rezultat z državnozborskih volitev. Dokazali smo, da nismo muha enodnevnica,” je povedal Andrej Černigoj. poleg njega bo v občinskem svetu NSi zastopala še Teja Iskra. Černigoj napoveduje konstruktivno sodelovanje in podporo vseh dobrim predlogom.

Podobno razmišlja tudi Aleš Zidar, ki je sicer pričakoval uvrstitev v drugi krog županskih volitev. Njegova lista je dobila dve svetniški mesti. S kolegico Tjašo Pecman Poles napoveduje konstruktivno sodelovanje. Tudi v stranki Desus si želijo več posluha. Iz njihove stranke sta se v občinski svet uvrstila Nevenka Tomšič in Zdravko Kirn. “Upam, da se bo kaj spremenilo. Velika verjetnost je, da se ne bo. Zdaj ne bi napovedovala,” je povedala izkušena Tomšičeva.

Trije v svet s preferenčnimi glasovi

V občinskem svetu bosta tudi dva predstavnika LMŠ, in sicer Vlado Hrvatin in kandidat za župana Ivan Simčič, ki so mu pri izvolitvi pomagali preferenčni glasovi. S preferenčnimi glasovi sta se v občinski svet prebila tudi Nejc Udovič iz Liste neodvisnih občanov krajevnih skupnosti in Anton Tonjo Janežič iz SLS.

Volilna udeležba v občini je bila 55,1-odstotna. Kot je povedal predsednik volilne komisije Klemen Štefančič, je bila tudi tokrat udeležba na podeželju boljša kot v mestu.

Rekorderji po udeležbi so bili na volišču s 34 volilnimi upravičenci na Ratečevem Brdu, kjer je bila udeležba 100-odstotna. Nekoliko manj, 95 odstotkov, pa so zabeležili na Janeževem Brdu.


Najbolj brano