Đenio Zadković bo izzval Tomaža Gantarja

Tudi v Piranu se obeta drugi krog volitev, v katerem se bosta pomerila nekdanji župan Tomaž Gantar (Naš kraj - lista Tomaža Gantarja) in Đenio Zadković (Gibanje za občino Piran). Za Gantarja je po 63 odstotkih preštetih glasov glasovalo 35,18 odstotka in za Zadkovića 34,87 odstotka volilcev.

Uvrstitev neznanca na političnem parketu Đenia Zadkovića (prvi z leve) v drugi krog je eno večjih  
presenečenj.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Uvrstitev neznanca na političnem parketu Đenia Zadkovića (prvi z leve) v drugi krog je eno večjih presenečenj.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > Razlika med prvouvrščenim in drugouvrščenim županskim kandidatom je bila izjemno tesna.

Obrestovala se mu je umirjena kampanja

58-letni Gantar, znan urolog, ki je bil že župan v letih 2006-2010, pa nam je povedal, da je pričakoval drugi krog. “Volilni rezultat je pokazal, da si občani po osmih letih želijo sprememb,” je bil jasen. Menil je tudi, da se mu je obrestovalo, da je vodil umirjeno kampanjo brez populizma, “takšno kampanjo torej, kot sem sam”, in napovedal, da bo v istem “neagresivnem” vzdušju nadaljeval priprave na drugi krog. Če bo izvoljen za župana, bo stavil na zdravje, dobro počutje in zadovoljstvo vseh občanov pa tudi na turizem, ki ponazarja gospodarstvo v piranski občini. Še posebej si bo prizadeval za razvoj “zelenega turizma”, ker je v tem prihodnost in evropski denar.

“Dosegli smo lep volilni rezultat”

In kaj je o volilnem rezultatu povedal Đenio Zadković? ”Dosegli smo lep rezultat, drugi krog smo pričakovali. Nanj se bomo začeli pripravljati čez nekaj dni, po temeljitem razmisleku, ko se bomo odločili za strategijo. Začeli bomo iz nule, ker se karte v drugem krogu običajno premešajo.” Se v nadaljevanju bolj nagiba k umirjeni ali malo bolj razgibani kampanji? “Vselej zagovarjamo povezovanje in ne izključevanje,” odgovarja. Povezovanje z Gantarjem? “Z nekom, ki nam je blizu in zagovarja podobne stvari. Ali je to Gantar, bomo še ugotovili.”

54-letni Đenio Zadković,samostojni podjetnik iz Lucije, kjer ima fotolaboratorij, se je na politično pot podal s podporo ljudi in spontano nastalega civilnega gibanja Gibanje za občino Piran. Na to pot se je podal s podporo sokrajanov, ki so naveličani zdajšnjih političnih strank. Zato si želijo doseči splošno zadovoljstvo vseh občanov.

Gantar je bil že župan

Ko je bil Gantar (prvič) župan, je bil na čelu stranke Piran je naš. Na predčasnih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi Desusa, vendar ni prišel v parlament. V času vlade Alenke Bratušek je bil minister za zdravje, vendar je novembra 2013 predčasno odstopil (po letu in desetih mesecih) in kot prvi minister priznal, da predstavlja korupcija veliko težavo v zdravstvu.

Če bo Gantar župan, bo deloma še naprej opravljal zdravniško prakso, (nepoklicni) podžupan pa bo prvi mož koprske Agrarie Robert Fakin, je napovedal že med kampanjo.

Gantar se je v drugi krog volitev uvrstil tudi leta 2006 in 2010. Na prvih volitvah je s 56,35 odstotka glasov premagal Vojko Štular (SD), ki je pred tem vodila piransko občino osem let, na drugih je izgubil v dvoboju s Petrom Bossmanom, ki je zbral 51,42 odstotka glasov (na volitvah 2014 pa je v drugem krogu za Bossmana glasovalo 59,39 odstotka volilcev, njegov tekmec je bil Sebastjan Jeretič iz stranke Slovenija za vedno, ki jo tokrat zastopa Darij Novinec).

36-letnemu Andreju Koreniki, kandidatu SMC, se ni uspelo uvrstiti v drugi krog, niti 58-letnemu Bojanu Drevenšku, kandidatu SD in direktorju portoroškega podjetja Domodom gradbeništvo, nepremičnine in svetovanje.

Korenika ni skrival razočaranja, čeprav je rekel, da bo zares razočaran šele, če bo ugotovil, da so dobili manj kot tri mesta v občinskem svetu. “Stavili smo na alternativo zdajšnji oblasti in oblasti, ki je vodila piransko občino do pred osmimi leti. Očitno pa volilci niso prepoznali te alternative,” je poudaril.


Najbolj brano