Župan ima udobno večino

V ajdovski občinski svet s 26 sedeži se je uspelo prebiti osmim listam. V ospredju sta SD ter SDS, vsaka s po šestimi sedeži. Najbolj je presenetila novinka, Lista Burja, s petimi sedeži, tri ima NSi.

Miha Kapelj še ne razkriva, ali bo njegova SDS še naprej sodelovala z županom. Foto: Alenka Tratnik
Miha Kapelj še ne razkriva, ali bo njegova SDS še naprej sodelovala z županom. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Čeprav se na prvi pogled zdi, da je razmerje moči močno v prid ponovno izvoljenemu županu Tadeju Beočaninu (SD), se utegne zgoditi, da bo imel v drugem mandatu težje delo in zahtevnejše sogovornike.

V svet se je uspelo prebiti osmim listam. Po številu sedežev so najmočnejši Socialni demokrati in SDS s po šestimi sedeži. Prva je v primerjavi s prejšnjim sklicem pridobila enega, druga pa dva svetnika. Na presenetljivo tretje mesto se je s petimi sedeži uvrstila Lista Burja - Lista za razvoj Občine Ajdovščina. Nova Slovenija (NSI), ki je imela v prejšnjem sklicu štiri sedeže, ima zdaj tri. Zveza za Primorsko (ZZP) je bila le za malo prekratka za tri sedeže in tako ostaja pri dveh. Po enega svetnika bodo v novem sklicu imele še Levica ter Desus, SMC in Narodna stranka dela, zadnje so v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubile po en svetniški stol.

Po prvih ocenah in napovedih lahko župan Tadej Beočanin, ki pravi, da želi tudi v tem mandatu delo v občinskem svetu oblikovati po načelu programske koalicije z vsemi, ki želijo sodelovati, računa na udobno večino 14 glasov. “Samo naprej” pri tem poudarjajo v njegovi SD, kjer po besedah predsednika občinske organizacije Mitje Tripkovića napovedujejo nadaljevanje zastavljenih projektov. Načelno so za sodelovanje in podporo dobrim projektom tudi v ZZP.

Manj jasno je, kakšno bo županovo sodelovanje s SDS, ki je v minulem mandatu sodelovala pri izvajanju občinske politike in si je v predvolilni kampanji tudi lastila del zaslug za uspešno izpeljane ter zastavljene projekte. Predsednik občinskega odbora SDS in Beočaninov protikandidat za županski stol Miha Kapelj, ki se je prebil v občinski svet, ne skriva zadovoljstva nad ponovno osvojenimi šestimi sedeži. “To je za nas velik uspeh in rezultat dobrega dela na terenu. Svetniška skupina je v minulih štirih letih sodelovala z županom, za naprej pa so zadeve še odprte,” je Kapelj povedal včeraj.

Župan Tadej Beočanin lahko računa na podporo novo ustanovljene Liste Burja, ki je presenetila s kombinacijo svetnikov, ki so v prejšnjih mandatih sodelovali na drugih listah, in predsednikov krajevnih skupnosti ter predstavnikov različnih nevladnih organizacij v občini, ki dobro poznajo potrebe in želje svojega okolja in prebivalcev. “Veseli smo, da so ljudje prepoznali nas in naš program, v katerem zagovarjamo nadaljevanje dela v zadnjih štirih letih, zato smo tudi podprli kandidaturo dosedanjega župana,” je ob uspehu povedal nosilec liste Matjaž Bajec.


Najbolj brano