Več kot pol novih obrazov

V komenskem občinskem svetu bo v prihodnjem mandatu sedelo sedem novincev, pet starih svetnikov je mandat obdržalo, en pa se znova vrača v svetniške klopi. Nesporna zmagovalka volitev v občinski svet je lista Svež kraški veter, ki je prejela kar četrtino vseh glasov in osvojila pet mest v občinskem svetu.

Udeležba na Komenskem je bila nad državnim povprečjem. Na 
volišču v Gorjanskem je bilo veliko volilcev tudi v popoldanskem 
času. Foto: Petra Mezinec
Udeležba na Komenskem je bila nad državnim povprečjem. Na volišču v Gorjanskem je bilo veliko volilcev tudi v popoldanskem času. Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Svež kraški veter je edina lista oziroma stranka od devetih, ki bo imela v občinskem svetu več kot enega predstavnika.

“Pričakovali smo največ dva mandata, zato smo s štirimi zelo zadovoljni. Menim, da je tak rezultat tudi dokaz, da si ljudje želijo novih obrazov. Na listo sem povabil poštene ljudi,” je povedal nosilec liste David Zega, ki so mu sedež v preteklem mandatu - ko je kandidiral na listi Zveze za Primorsko - prinesli preferenčni glasovi. Tudi letos je kljub temu, da je bil nosilec liste, dobil največ preferenčnih glasov, kar 86.

David Zega

Nosilec liste Svež veter Krasa

“Pričakovali smo največ dva mandata, zato smo s štirimi zelo zadovoljni. Menim, da je tak rezultat tudi dokaz, da si ljudje želijo novih obrazov.”

V občinski svet so se z liste Svež kraški veter uvrstili še Alenka Tavčar, Urban Grmek Masič, Adrijana Konjedič in Evgen Kavčič.

Trije v občinski svet s preferenčnimi glasovi

Preferenčni glasovi so pomembno vplivali na izid komenskih volitev. Največji met je uspel Stojanu Tavčarju, kandidatu SAB, ki je kot deveti na listi s 24 preferenčnimi glasovi iz občinskega sveta izrinil dosedanjega občinskega svetnika Bogdana Kosovelja. Matjaž Brus je bil peti na listi OKO - Organizacija komenskih občanov in je s 35 preferenčnimi glasovi prišel v občinski svet. Med novince pa sodi tudi Goran Živec, županski kandidat in nosilec liste Čas je za Kras.

V občinski svet se po mandatu premora tretjič vrača Ivo Kobal iz vrst NSi. Tudi njemu so pri izvolitvi pomagali preferenčni glasovi.

ZZP, Levica in SDS ostajajo

Po en mandat so dobile tudi liste, ki so jih vodili dosedanji svetniki. Svetnik ZZP ostaja Damjan Grmek, ki je v občinskem svetu nepretrgoma že od leta 1994 in bo v novem mandatu najstarejši občinski svetnik. Stojan Kosmina bo še naprej predstavljal Levico. To bo sicer za Kosmino že četrti mandat.

Tudi Marjan Mržek bo v komenski sejni sobi sedel že četrti mandat, tokrat se mu je uvrstitev v občinski svet posrečila z Listo za prihodnost naših otrok. Tretjič pa bo mandat ponovil Boris Budal iz vrst SDS.

SLS pa po dolgih letih zapušča komenski občinski svet. Nosilcu liste Valterju Ščuki, ki je bil večino preteklega mandata podžupan, kasneje pa je namesto Marka Bandellija opravljal funkcijo župana, je uspelo prepričati le 76 volilcev oziroma štiri odstotke vseh, ki so v nedeljo odšli na volitve. Iz občinskega sveta pa se po enem mandatu poslavlja tudi SMC.

Na volitvah ni bilo posebnosti

“Poudariti je potrebno, da so rezultati še neuradni. Do polnoči je čas za vložitev pripomb in pritožb. Vendar jih ne pričakujemo, saj na volitvah ni bilo posebnosti,” je povedala Andreja Štoka iz občinske volilne komisije. Volilna udeležba je bila nad državnim povprečjem, glasovalo je kar 64,81 odstotka volilnih upravičencev.

Občinski svet se bo prvič predvidoma sestal v prihodnjih dveh tednih in nato začel z delovanjem.


Najbolj brano