Svež veter tudi v občinskem svetu

V vipavski občini še vedno odmeva zmaga Gorana Kodelje, ki je s svojo listo dobil tudi šest od skupno 17 sedežev v občinskem svetu. Novi župan verjame, da bo s svojim programom prepričal tudi ostale svetnike.

Ivan Princes po razglasitvi rezultatov za župana ni skrival razočaranja, njegova lista pa je v svetu dobila dva sedeža. Foto: Alenka Tratnik
Ivan Princes po razglasitvi rezultatov za župana ni skrival razočaranja, njegova lista pa je v svetu dobila dva sedeža. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > “Že v volilni kampanji sem jasno povedal, da je svetovnonazorska, ideološka politika, ki se jo gremo na parlamentarnem nivoju, in da je politika brez teh pridevnikov na lokalnem nivoju,” je ob prepričljivi osvojitvi županskega mandata in tudi večine v vipavskem občinskem svetu napovedal novi župan Goran Kodelja, ki se je z Listo Gorana Kodelje in s številnimi znanimi vipavskimi obrazi potegoval tudi za mesta v občinskem svetu. Lista je dobila šest od 17 sedežev in je za tri za seboj pustila Novo Slovenijo, ki je ohranila tri sedeže in v predvolilni kampanji jasno podprla Kodeljevo kandidaturo za župana.

Hude potrebe po koaliciji ni

Ta lahko torej računa na vsaj devet glasov podpore, sicer pa meni, da neke hude potrebe po oblikovanju koalicije v občinskem svetu za zdaj ni. “Na podlagi programa, ki sem ga postavil, verjamem, da se bodo svetniki v njem prepoznali in da bomo složno nastopali in sledili tem ciljem. Mislim, da je to tudi najboljši način,” je povedal Kodelja.

Goran Kodelja

župan, Lista Gorana Kodelje

“Na osnovi programa, ki sem ga postavil, verjamem, da se bodo svetniki v njem prepoznali in da bomo složno nastopali in sledili tem ciljem.”

Za sodelovanje in skupno delo za nadaljnji razvoj občine si bodo prizadevali tudi v SDS, ki je v primerjavi s prejšnjim sklicem izgubila en sedež. “Podprli bomo vse projekte, ki bodo za dobro občine in občanov, zlasti pri urejanju infrastrukture in v turizmu. Mi zagotovo ne bomo ovira,” je povedal predsednik občinskega odbora SDS in Kodeljev tekmec v županski bitki Jožko Andlovic.

Princesova svetnika ne bosta sodelovala?

Kakšno bo sodelovanje s svetniško skupino Liste Ivana Princesa za trajni razvoj, je vprašanje. Ta je dobila dva sedeža, kar je eden manj od izkupička v prejšnjem mandatu. Zdaj že bivši župan Ivan Princes ob razglasitvi rezultatov za župana ni skrival razočaranja in dejal, da so ljudje verjeli obljubam in leporečju, ter med drugim ocenil, da svetniki z njegove liste v takem sestavu ne morejo sodelovati. V občinskem svetu bodo s po enim svetnikom sicer sodelovale še SLS, Zveza za Primorsko in Socialni demokrati, vsi trije so tudi ohranili število sedežev iz prejšnjega sklica.

SMC in Vipavska lista Naprej ostali pred vrati

Je pa zunaj občinskega sveta ostala Stranka modernega centra, ki je imela v prejšnjem mandatu dva svetnika. “Glede na število list rezultat niti ni presenetljiv, ob dobrem delu v prejšnjem mandatu pa smo računali vsaj na en sedež. Veseli nas, da je v županski tekmi zmagal kandidat s podporo SMC in nadejamo se sodelovanja,” je v imenu odbora SMC povedal Urban Lukin.

Pred vrati občinskega sveta je ostala tudi Vipavska lista Naprej z nosilko liste in kandidatko za županjo Natašo Nardin, ki je razočarana, da občani niso znali prepoznati pomena participativnega proračuna in večje vloge krajevnih skupnosti ter niso podprli niti kandidatov liste, ki so se v preteklosti izkazali z delom v domačih krajevnih skupnostih.


Najbolj brano