Pripravljeni, da poženejo sani

Sodeč p0 vremenskih napovedih bo tekaško smučarski center na Vojskem danes že pobelil prvi sneg. V soboto, ko je lastnik - Tekaško smučarski klub Idrija - slovesno odprl njegov posodobljen in razširjen večnamenski objekt, se je termometer prvič spustil pod ledišče. Kot nalašč, da so idrijski entuziasti lahko povabili na najlepše tekaške proge v Sloveniji.

TSK Idrija je v soboto odprl posodobljen in povečan večnamenski objekt v smučarsko tekaškem 
centru Vojsko. Foto: Saša Dragoš
TSK Idrija je v soboto odprl posodobljen in povečan večnamenski objekt v smučarsko tekaškem centru Vojsko. Foto: Saša Dragoš

VOJSKO > “15 centimetrov snega zadošča, da poženemo sani in pripravimo proge. Uredili smo jih že pred tedni. Na zimsko sezono teka smo pripravljeni,” je v soboto v še zelenem okolju posodobljenega večnamenskega objekta tekaškega centra zagotovil Boštjan Brelih. Prej se je nekdanji kolesarski reprezentant, sedaj v vlogi predsednika, pobudnika in lastnika centra - Tekaško smučarskega kluba Idrija (TSK), sprehodil skozi njegovo 18-letno zgodovino.

Z razvejanih prog v toplo udobje

Čeprav je pihal leden veter, se je zgodbi o 18-letnem spreminjanju pogumne ideje o sodobnem centra teka na smučeh v stvarnost, splačalo prisluhniti. Govori o elanu, tisočih ne preštetih urah prostovoljnega dela, pol milijona pridobljenih in vgrajenih evrih, o zagnanih tekmovalcih in rekreativcih. Tudi o sodelovanju z Vojskarji, ki svoja zemljišča odstopajo progam in objektom.

“Uspelo nam je kot društvu, ki deluje v javnem interesu in katerega delo članov je popolnoma brezplačno,” je poudaril Brelih. Pobuda za posodobitev objekta je padla pred tremi leti. Do sobote, ko so udobne prostore (od gostinskega, dela, slačilnic in izposojevalnice opreme) za tekače, tekmovalce in sploh vse obiskovalce centra, tudi z novimi sanitarijami in čistilno napravo, odprli, so vanj vložili 75.000 evrov. Občina je primaknila 27.500 evrov, vse ostalo so v klubu zbrali sami. Delovnih ur niso preštevali. “Odločeni smo ostati trden kamen v mozaiku turistične in športne ponudbe v lokalnem in širšem okolju. To pa bo mogoče le z odličnim upravljanjem centra in vzdrževanjem najlepših tekaških prog v Sloveniji,” je dejal Brelih.

Ena večjih športnih zgodb na Idrijskem

Med 115 člani jih slaba tretjina predstavlja mlado tekmovalno ekipo. Preostali ob teku upravljajo s centrom. Neprofitnim entuziastom je uspelo enajst kilometrov prepletenih prog za obe tehniki teka - klasično in drsalno - homologirati za vsa tekmovanja, tudi evropskega in svetovnega ranga.

Da so tekači ena največjih športnih zgodb v občini, jim je priznal tudi dosedanji župan Bojan Sever, ki je pred objektom prerezal trak skupaj z Brelihom. “Čeprav so bili nekateri nejevoljni, smo denar najraje namenjali tistim, za katere smo vedeli, da ga bodo z delom najbolje oplemenitili. Vi ste ga,” je bil prepričan Sever.

TSK Idrija začenja treninge na snegu, veselijo se organizacije tekmovalnih in rekreativnih prireditev. Pripravljajo strokovna izobraževanja in si želijo v zdrav šport pritegniti čim več ljudi. Zato obetajo obilo tečajev teka za vse stopnje predznanja, v sezoni pa bodo nudili izposojo popolne opreme. Triurni najem stane 12 evrov.

V dober obisk centra ne dvomijo. “Povedal sem že, da smo neprofitno društvo, katerega naloga je vsem tekačem omogočiti dobre razmere za tek. Kljub temu je obisk za nas pomemben, saj z izkupičkom vzdržujemo in razvijamo center,“ je povedal Brelih.

Ker jih kljub 13 kilometrom vijugaste ceste iz Idrije obiskuje vse več tekačev iz vse Slovenije, so zadovoljni. “Z mlado, prodorno ekipo kluba smo zadovoljni tudi pobudniki teka in kluba. Sedaj še sodelujemo v upravnem odboru, a jim bomo prav kmalu prepustili popolno upravljanje centra,” je bil na slavju vesel prvi dolgoletni pogonski motor kluba Bogdan Rupnik.


Najbolj brano