Odgovor na ustrahovanja in nepotreben blišč

Podobno kot se je živo srebro danes zjutraj v Vanganelski dolini, kjer živi Boris Popovič, spustilo pod ničlo, se je ohladila tudi evforičnost v krogu koprskega župana ob pogledu na rezultate prvega kroga županskih volitev. Da je aktualni župan ostal na 45 odstotkih glasov, je na prvi pogled presenečenje, a le za tiste, ki so bili zaslepljeni s samozavestjo vladajoče garniture in z bliščem na vsakem koraku ter ustrahovanji, da se svet ne bo več vrtel naprej, če ne bo ponovno izvoljen.

Število tistih, ki jih kič ni preslepil, je raslo, prav tako tistih, ki jim je šlo na živce, da se zastave KJN in SZV bohotijo na vsakem koraku, ob tem pa si z denarjem Koprčank in Koprčanov privoščijo razkošna predvolilna glasila. Župan na konkretne očitke ni znal odgovoriti, v občinskem trobilu pa objektivnih težav niso niti predstavili. In tedaj se je v običajnem človeku oglasila kljubovalnost: že zaradi tega, ker me tako silite, tega ne bom storil in ne bom volil za vas! Tako so se pridružili ne tako majhni množici posameznikov, ki so v preteklosti v raznih zadevah prišli navzkriž z županom in njegovimi sodelavci. Mnogi so občudovali bazen, parke, koncerte in lučke, a so vseeno glasovali po svoji pameti.

Število tistih, ki jih kič ni preslepil, je raslo, prav tako tistih, ki jim je šlo na živce, da se zastave KJN in SZV bohotijo na vsakem koraku ter da si nekdo z denarjem Koprčank in Koprčanov privošči razkošna predvolilna glasila.

Daleč je od tega, da je gospodar na Verdijevi izgubil volitve, saj ima na voljo še vrsto bonbončkov in pasti, a je opozicija pod vodstvom mladega in neobremenjenega Aleša Bržana naredila prvi korak, ki je običajno najtežji. Vozel je prav v tem, da se koprska vladajoča garnitura zaveda nevarnosti drugega kroga, zato je tudi bilo v soočenjih toliko nervoze, ki se je v nedeljo zvečer še stopnjevala. Volilno telo v prvem krogu izpadlih kandidatov želi predvsem zamenjati aktualnega župana in je bistveno bolj naklonjeno novemu obrazu. Bistveno v drugem krogu bo, kdo od kandidatov bo uspel aktivirati tiste, ki se prvega kroga niso udeležili, čeprav že doslej volilna udeležba v Kopru ni bila slaba.

V istrskih občinah predstavlja še večje presenečenje kot nezmaga Popoviča v prvem krogu uspeh Đenia Zadkoviča v Piranu. V družbi preizkušenega politika Tomaža Gantarja, strankarskih kandidatov Socialnih demokratov, SMC in tudi SDS, se je s tretjino glasov prebil v drugi krog. Ob tem ima tudi realne možnosti za zmago, saj so Pirančani in Portorožani predvsem pokazali nezaupnico dosedanji vladajoči politiki. Da Piran ni več rdeč (razen štiriletnega obdobja so ga od osamosvojitve vodili župani SD), je tudi posledica dveh medlih in anemičnih mandatov Petra Bossmana.

V podobno smer se obrača tudi izolska politika. Padcu podpore Socialnim demokratom so botrovali ambiciozni posamezniki, ki skušajo upravljanje občine in javnih zadev postaviti na drugačne osnove. Izolski kandidati so pokazali veliko energije in volje, upati je le, da v kampanji ni prišlo do zamer, ki bi zavirale dogovarjanje in razvoj občine. Med prvo četverico je bilo le sto glasov razlike, kar obeta nepredvidljiv drugi krog, Evgenij Komljanec pa je edini v Sloveniji, ki je v prvem krogu zmagal z manj kot 20-odstotno podporo.

Zagotovo pa se v vseh treh istrskih občinah obetajo izenačeni, morda celo razburljivi, dvoboji v drugem krogu. Za glasovanje 2. decembra bodo prikrajšani le Ankarančani. Njihov župan s svojo ekipo lahko že danes zaviha rokave.


Preberite še


Najbolj brano