Novi svetniki stavijo na boljši dialog

V divaški občini bo v tem mandatu v občinskem svetu sedelo šest “starih” svetnikov, pet pa se jih je zamenjalo, med njimi so tudi povsem nova imena. Ker v tej občini volijo po večinskem sistemu, torej neposredno kandidate, je že znano, kdo bo sedel v občinskem svetu. Kjer novinci pričakujejo predvsem korekten dialog.

Na volišču v  Dolenji vasi so v nedeljo dali veliko podporo svoji 
vaščanki, kandidatki za županjo Alenki Štrucl Dovgan, manj pa 
kandidatom za svetnike Edvinu Škamperletu, Diegu Loredanu, 
Mirku Višnjevcu in Barbari Zadravec.   Foto: Marica Uršič Zupan
Na volišču v Dolenji vasi so v nedeljo dali veliko podporo svoji vaščanki, kandidatki za županjo Alenki Štrucl Dovgan, manj pa kandidatom za svetnike Edvinu Škamperletu, Diegu Loredanu, Mirku Višnjevcu in Barbari Zadravec.  Foto: Marica Uršič Zupan

DIVAČA > Poleg Dobrivoja Subića, Nives Skuk, Damijane Gustinčič, Mirjam Franetič Frankovič, Martina Prelca in Jerneja Premrla, ki so v občinskem svetu sedeli pretekli mandat, so občani izvolili še pet novih občinskih svetnikov.

Pet novincev

Med peterico novincev so tri povsem nova imena - Urša Skerbiš Štok (sicer iz rodbine Prelc iz Vremske doline) ter dva Snožejca, Bruno Kocjan in Klemen Delak. Nazaj med svetnike pa se vračata Ivan Kovačič in Bruno Bombač, oba iz Dolnjih Ležeč.

Ivan Kovačič

svetnik z najvišjo podporo volilcev

“Za vsako težavo, nalogo ali projekt je potrebno imeti sogovornika. V zvezi z vetrnicami, denimo, je to civilna iniciativa.”

Bombač je bil v občinskem svetu v predzadnjem mandatu, za zadnjega pa ni kandidiral. Pravi, da zato, ker ni izpolnil vseh obljub, ki jih je dal svojim krajanom, zato se mu ni zdelo korektno, da bi jih spet zastopal. “Tudi tokrat se bom zavzemal za urejeno infrastrukturo, od cestne do komunalne, za varnost občanov, za urejenost kraja, za razvoj turizma in športa. V občinskem svetu pa podpiram transparentno sodelovanje,” je povedal.

Podporniki in nasprotniki vetrnic

Njegov sovaščan Ivan Kovačič je med vsemi 31 kandidati za enajst svetnikov dobil najvišjo podporo. “Nisem je pričakoval, a ocenjujem, da so me volilci prepoznali in mi zaupajo še iz časa, ko sem kandidiral za župana ter bil dva mandata svetnik,” ugotavlja Kovačič. V zvezi z merjenjem političnih sil v občinskem svetu - v divaškem uspe imeti premoč Dobrivoje Subić - pa zagovarja predvsem dialog: “Za vsako težavo, nalogo ali projekt je potrebno imeti sogovornika. V zvezi z vetrnicami, denimo, je to civilna iniciativa, ki ji je tudi treba prisluhniti. In nato skupaj najti rešitve.”

Mlad in nov v občinski politiki je Klemen Delak, prostovoljni gasilec iz Senožeč. “Na to pot sem se podal, ker menim, da s svojim poznavanjem delovanja občinske uprave, saj delam na postojnski občini, lahko tvorno prispevam k upravljanju občine. Želim si, da bi v tem mandatu povečali realizacijo proračuna, da bi občina malo več storila za vasi, da bi bolj razvijala turizem. Kot Snožejc pa se ne strinjam z načrtovano umestitvijo vetrnic v naše okolje,” je odločen Delak. Nasprotno stališče pa zagovarja Bruno Kocjan. Je tudi član civilne iniciative, ki zagovarja umestite vetrnic na Senožeškem.

Na stolih v občinskem svetu pa ne bodo več sedeli Urška Florjančič, Benjamin Škrlj, ki sta sicer kandidirala, a nista bila izvoljena, ter Drago Škamperle in Jovo Ferfila, ki sta se povsem umaknila iz lokalne politike.


Najbolj brano