Marentičevi so se še okrepili

Tako kot župan Igor Marentič, ki je v primerjavi s prejšnjimi volitvami v postojnski občini pridobil skoraj 30 odstotkov glasov, je največji uspeh doživela tudi njegova lista, ki je pridobila kar tri mandate in bo najmočnejša v občinskem svetu. Med listami je poraženka zlasti lista Skupaj Jerneja Verbiča, ki je po dolgih letih celo izpadla iz občinskega sveta.

Tako Igor Marentič kot njegova lista sta  na tokratnih volitvah 
prepričala širok krog volivcev tako z leve kot z desne strani. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Tako Igor Marentič kot njegova lista sta na tokratnih volitvah prepričala širok krog volivcev tako z leve kot z desne strani. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > V postojnskem občinskem svetu bodo tako kot doslej sedeli predstavniki desetih list, a ne povsem istih. V občinski svet se je na novo uspelo prebiti stranki Levica, ki bo imela eno svetnico, iz njega pa sta izpadli lista Skupaj Jerneja Verbiča in lista Ni nam vseeno, ki se je v občinski svet prebila na prejšnjih volitvah, ko je imela tudi županskega kandidata. Samostojna lista krajevnih skupnosti Poper pa bo imela tri svetnike, medtem ko sta v zadnjem mandatu združeno listo Skupaj-Poper predstavljala po dva svetnika vsake liste.

Poleg list MI znamo, ki bo imela kar sedem svetnikov, in Poper, ki se ji je, za razliko od liste Skupaj, obrestovala samostojna kandidatura, se je nekoliko okrepila tudi SDS, ki je pridobila še en mandat in bo imela štiri.

Robert Pavšič

novi-stari občinski svetnik MI znamo

“Volivci so prepoznali potencial, ki ga imajo ljudje brez strogega političnega ozadja.”

S po dvema svetnikoma ostajata zastopani Lista za mlade in lista TeK za napredek, a sta obe v primerjavi s prejšnjimi volitvami opazno povečali število glasov. Po enega svetnika so ohranile Desus, SD in NSi. Največ, kar tri svetnike, pa je izgubila SMC, ki bo imela le še enega predstavnika.

Dobra tretjina novih imen

Novemu-staremu županu Igorju Marentiču, ki v zadnjem mandatu sicer ni imel formalne koalicije, se tako obeta celo nekoliko udobnejša večina.

Med novoizvoljenimi svetniki bo, če upoštevamo, da se bo Marentičev mandat prenesel na naslednjega na listi, devet novih imen: Tanja Dekleva, Oskar Komac in Helena Ana Drewry (vsi MI znamo), Jožica Kobal (Poper), Viktorja Kukanja (SDS), Ula Tomaduz (Lista za mlade), Tina Žigon (Levica) ter Andrej Smerdu (NSi) in Anita Knez (TeK za napredek). Slednja sta se v občinski svet prebila s preferenčnimi glasovi. Med izvoljenimi listami so bili izvoljeni vsi nosilci list razen nosilec liste NSi, kjer so volilci Smerduja izbrali preferenčno.

V občinskem svetu ostajata tudi oba nova poslanca Zvonko Černač (SDS) in Robert Pavšič, ki je bil v državni zbor izvoljen kot poslanec LMŠ, v občinski svet pa na Marentičevi listi. Njen velik uspeh je po njegovem dokaz, da “so volilci prepoznali potencial, ki ga imajo ljudje brez strogega političnega ozadja”, kar jasno kaže tudi nadstrankarsko glasovanje za Marentiča. “Zagotavljamo, da bomo upravičili zaupanje,” poudarja Pavšič.

Predsednica občinske volilne komisije Margareta Srebotnjak Borsellino nam je povedala, da je volilni dan minil brez nepravilnosti in zapletov, zmotile pa so jo raztrgane in nasploh neugledne slovenske zastave na voliščih, ki bi jih bilo po njenem mnenju treba zamenjati, opozorila pa je tudi, da prostor za predčasno glasovanje v kulturnem domu glede na veliko število volilcev ni bil primeren.


Najbolj brano