Komljanec : Markočič

Izolski volilci so svoje glasove precej razporedili med pet oziroma štiri kandidate za župana. Zmagovalec v prvem krogu je komaj s slabo petino prejetih glasov postal Evgenij Komljanec. O njegovem izzivalcu pa so odločali glasovi po pošti. Čez dva tedna se bo pomeril z Danilom Markočičem (Desus).

Aleksej Skok (drugi z desne) je bil tokrat osmoljenec štetja glasov v Izoli. Za uvrstitev v drugi krog 
mu je zmanjkalo vsega osem glasov.
Aleksej Skok (drugi z desne) je bil tokrat osmoljenec štetja glasov v Izoli. Za uvrstitev v drugi krog mu je zmanjkalo vsega osem glasov. 

IZOLA > Prešteti glasovi po pošti niso preobrnili vrstnega reda z volišč, ko je drugouvrščeni Danilo Markočič za šest glasov vodil pred Aleksejem Skokom (Socialni demokrati). Izmed 17 “poštnih” glasov je Markočič prejel pet, Skok pa tri, tako da je na koncu razlika znašala osem glasov. “Obema finalistoma sem že čestital. Nimam si kaj očitati, morda bi s kampanjo moral začeti nekoliko prej,” je včeraj povedal Skok, ki pa skupaj s stranko še ni sprejel odločitve, koga bo podprl v drugem krogu.

Razumljivo je bil boljše volje Danilo Markočič, ki je v fotofinišu osvojil drugo mesto: “Izolanke in Izolani so dali jasno sporočilo, da si želijo spremembe načina dela in upravljanja občine. Želijo si občinske uprave, ki bo učinkovita, predvsem pa prijazna in odprta za vse občanke in občane.” Tudi pred štirimi leti je imel Desus županskega kandidata v drugem krogu.

Razdrobljenost tudi v občinskem svetu

Volilni izid za izolskega župana, ki bo dokončno znan po drugem krogu čez dva tedna, ne odraža povsem razporeditve glasov za občinski svet. Tam med listami vodi SD, medtem ko je lista zmagovalca Komljanca šele na četrtem mestu.

“Zelo sem vesel, da smo zmagali v prvem krogu. Smo nova stranka in smo se izkazali,” je volilni izid komentiral Komljanec. Po njegovih besedah imajo aktivnosti za drugi krog županskih volitev že pripravljene, saj so ga pričakovali. “SD in Desus sta se v Piranu in Kopru že umaknila novim akterjem. Zdaj pričakujem, da se bo podobno zgodilo v Izoli. Gre za bitko dveh generacij - ali bomo šli naprej ali pa ostali tu, kjer smo,” je menil.

Podpora pred drugim krogom

“Škoda, da nam ni uspelo pri kandidaturi za župana. Dejstvo je, da smo začeli iz nič in da smo dobili svoje predstavnike v občinskem svetu. Tako da verjamemo, da se bo sprememba v Izoli enkrat le zgodila,” je dejal županski kandidat Dario Madžarević, predstavnik liste Izola 2030, ki se mu je uvrstitev v drugi krog izmuznila za nekaj več kot 70 glasov.

Kot je še povedal, bodo v drugem krogu zagotovo podprli enega izmed kandidatov, saj si želijo sodelovati pri prihodnjih projektih v dobro Izole in Izolanov. Odločitev o podpori pa bodo sprejeli naknadno, tako kot večina drugih list, ki so se uvrstile v občinski svet.

Mef za projektno sodelovanje

Le Drago Mislej Mef kot predstavnik Liste Mef in Izolani pravi, da se ne bodo opredeljevali, pač pa bodo v občinskem svetu poskušali delovati povezovalno, da bi odločitve sprejemali s soglasjem in ne s preglasovanjem.

Milan Bogatič, županski kandidat liste Izola prihodnosti je priznal, da je pričakoval nekoliko drugačen rezultat. Na listi za občinski svet je dal priložnost mlajšim, je izpostavil. “Ne glede na volilni rezultat še vedno mislim, da je potrebno prevetriti občinsko upravo in zagotoviti, da bo delovala v skupno korist ne pa v skladu z interesi posameznikov,” je poudaril.

Da je nad izidom volitev razočaran, priznava tudi Igor Crnić, izolski županski kandidat stranke Dobra država; tej se ni uspelo uvrstiti niti v občinski svet. Poudaril pa je, da se bo še naprej zavzemal za transparentno delovanje javne uprave, kar poudarjajo v njihovi stranki. Mitja Kobal, županski kandidat SDS, se jezi, da se ljudje namesto strank, ki so osnova demokracije, raje odločajo za “jesensko listje”, kakor označi liste za občinski svet. “V dveh močnih krajevnih skupnostih smo dobili po dva predstavnika, ne razumem, zakaj se ta rezultat ni prelil tudi v občinski svet,” je potarnal Bojan Zadel, županski kandidat SLS. Manca Vadnjal, županska kandidatka IJN, pa svoj pogled usmerja naprej: “Čaka nas nov mandat in delo v občinskem svetu.”


Najbolj brano