Ključni so skupni projekti

Aktualni župan Uroš Brežan je sicer močno premagal protikandidata Tomaža Štenklerja (SD), toda slednji je, kot je upal, v občinskem svetu z 22 člani podvojil število svetnikov. Projektno bodo sodelovali.

Skupaj si bodo prizadevali, da načrtovana obvoznica ne bi ogrozila  
festivalskega poletja.  Foto: Neva Blazetič
Skupaj si bodo prizadevali, da načrtovana obvoznica ne bi ogrozila festivalskega poletja.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > S štirimi svetniki SD le za dva ostaja za najmočnejšo Brežanovo listo. Močnejši so SDS. Župana čakajo pogajanja za podporo.

V novem tolminskem občinskem svetu (OS) bo po neuradnih podatkih polovica novih obrazov. Kot pravi direktor občinske uprave Davor Simčič, pričakujejo samo še nekaj glasovnic po pošti, kar pomeni, da sprememb skoraj ne pričakujejo. Ugotavlja pa, da je veliko preferenčnih glasov.

Da se je polovica svetnikov zamenjala, ni presenečenje. Takšne so izkušnje tudi iz preteklosti. Bo pa sledilo uvajanje novincev, ki bodo morali hitro dojemati snov, saj se bodo takoj soočili s pripravami proračuna in številnimi nalogami, ki so jih zasnovali predhodniki in že potekajo. Lista župana Uroša Brežana ima po novem šest svetnikov. Izguba dveh je morda presenečenje, glede na to, da je na volitvah zmagal s 74-odstotki volilnih glasov. Toda Brežan pravi: “Zadovoljni smo z največjim številom svetnikov, vedeli smo, da bomo rezultat z osmimi svetniki težko ponovili. Pregledali bomo usklajenost programov, s tistimi, ki bomo najbolj skupaj, bomo morda šli v koalicijo. Ni pa nujno, da jo bomo sestavljali. Ključno je povezovanje s skupnimi projekti. Naučili smo se, da se je treba pogovarjati z vsemi. Sledijo pogovori.”

V prejšnjem mandatu je sodeloval z SDS, ki ima tokrat dva svetnika več, torej pet. V tej stranki je tudi prejšnji podžupan Dani Oblak, ki je tokrat prvi na listi. Neizvoljeni županski kandidat Tomaž Štenkler je že takoj po izidu volitev povedal: “Upal sem na kakšen odstotek več, toda odzivi na terenu so bili izjemno spodbudni. Da se nisem motil, se je pokazalo z izvolitvijo štirih svetnikov SD. Smo močna ekipa, kar pomeni, da se bomo tudi naprej borili za naš glavni cilj, participativni proračun.” Kot pravi, imajo z Brežanovim programom veliko skupnih točk, zato sodelovanje ne bi smelo predstavljati problema. “Škarje in platno pa ima v rokah župan,” poudarja Štenkler.

Morda je presenečenje, da je Lista DOR za ohranjanje in razvoj Tolmina ostala brez svetnika, glede na to, da so imeli na prejšnjih volitvah kandidatko za županjo. Kaže, da se jim je slabo obrnilo predvsem zato, ker so kandidirali samo v volilni enoti Tolmin, kar pomeni, da niso imeli možnosti zbiranja glasov v ostalih treh enotah. Brez svetnika je ostala tudi SMC, NSi ohranja dva, Desus, ki je podprl Brežana, ima tudi dva, ZZP ohranja enega, ki je v prejšnjem mandatu tudi podpiral Brežana. SLS ostaja z dvema svetnikoma.


Najbolj brano