Preudarno v prihodnost

Volilci in volilke sedmih občin v osrednjem delu Primorske so v nedeljo izvolili že skoraj vse. Edina izjema je sežanska občina, kjer se bosta najmočnejša županska kandidata pomerila še enkrat. Drugod so najvišjo funkcijo v občini oddali kar dosedanjim prvim možem in ženam.

Obe dosedanji županji, divaška in hrpeljsko-kozinska, sta z umirjeno politiko nov mandat dobili z več kot prepričljivo večino, nekoliko manj zmagovito gredo v nov mandat postojnski, ilirskobistriški in pivški župan, pri čemer pa ne gre spregledati, da so imeli vsi trije tudi močnejšo konkurenco.

Preprost preizkus, ali so na pravi poti, je negativna selekcija. Kjer ji ne dovolijo vstopa v občinsko hišo in preko nje v občinske zavode, so na dobri poti, da bodo ob novih šolah zrasli tudi pogoji za ohranitev družin, ki bodo te šole polnile.

Močna konkurenca je bila tudi v dveh občinah, kjer prejšnja župana nista kandidirala. V Komnu je Marko Bandelli zapustil lokalno politiko po državnozborskih volitvah, ko se je prebil med poslance in nato za kratek čas še na ministrski položaj, v Sežani pa se trikratni župan Davorin Terčon ni spustil v novo župansko bitko, menda zaradi slabih obetov za ponovno zmago.

V obeh občinah se je s tem odprl prostor ne samo novim županskim kandidatom, temveč tudi prvim večjim spremembam v občinskem svetu. Vladanje v obeh občinah je v zadnjem mandatu pogosto temeljilo na vezani trgovini in poziciji moči. In ko se je nakazalo, da v prihodnje ne bo več nujno tako, so to izkoristili tako kandidati kot volilci in oblast tako zdaj prehaja v roke tistih, ki želijo spremembe.

Povsem drugače so se odločili ilirskobistriški volilci. Tam so večinsko izbrali nadaljevanje dosedanje politike, zanimivo pa bo opazovati sožitje list, ki so napovedovale spremembe, in županove koalicije.

Povsod pa je opazen razkorak med željami volilcev in obljubami kandidatov, da bi zajezili odhajanje mladih in izobraženih ljudi v večja urbana središča, in glasovanjem za politike s konkretnimi obljubami. Kajti te konkretne obljube so večinoma novi metri asfalta, nove šolske učilnice, nove športne dvorane. To je dilema, ki za podeželske občine ni lahka: kako v majhnih krajih z občinskimi vzvodi ustvariti okolje z dovolj priložnostmi, vabljivo za izobražene mlade ljudi, ki bodo tudi sami generirali takšno okolje naslednjim generacijam. To je delo na dolge proge in vsekakor presega en mandat. V tem smislu je nadaljevanje politike iz prejšnjih mandatov, kjer se izkaže za dobro, smiselna.

A se po drugi strani ponavljanja mandatov lahko ujame v past izpetosti in vrtenja v istem krogu, zlasti tam, kjer je opozicija v občinskih svetih prešibka - kot se je dogajalo v zadnjih mandatih v Sežani - ali potisnjena v kot, kot v Ilirski Bistrici.

Zdaj bodo imeli župani in županji ter občinski svetniki in svetnice nova štiri leta priložnosti. Preprost preizkus, ali so na pravi poti, je negativna selekcija. Kjer ji ne dovolijo vstopa v občinsko hišo in preko nje v občinske zavode, so že na dobri poti, da bodo ob novih šolskih stavbah zrasli tudi pogoji za ohranitev družin, ki bodo te šole polnile.


Preberite še


Najbolj brano