Mišič in Franca bosta podprla Bržana

Tako tretje- kot četrtourvščena na županskih volitvah v Kopru, Gašpar Gašpar Mišič in Olga Franca, danes poudarjata pomen nedeljskih rezultatov, ko aktualni župan Boris Popovič ni zmagal v prvem krogu in se bo čez dva tedna soočil z Alešem Bržanom. Za Franco gre za velik premik, Gašpar Mišič pa meni, da obstaja realna možnost za spremembe.

Gašpar Gašpar Mišič Foto: Tomaž Primožič/FPA
Gašpar Gašpar Mišič Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Po praktično vseh preštetih glasovih sta se v Kopru po neuradnih rezultatih v drugi krog županskih volitev uvrstila aktualni župan Boris Popovič s 44,6 odstotka glasov in Bržan s 30,5 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila za Koper zelo visoka, skoraj 58-odstotna.

Mišič: Združiti moči v drugem krogu

Gašpar Gašpar Mišič, ki je s 6,4 odstotka glasov zasedel tretje mesto med 13 županskimi kandidati, je izrazil zadovoljstvo z rezultati, saj “se je zgodilo to, kar je bil dejansko naš cilj - da se zgodi drugi krog”. Kot je napovedal, bo na njem podprl Aleša Bržana.

“Zamenjava tega posesivnega ali pa avtokratskega načina vodenja Kopra je proces. To ne gre čez noč,” je še ocenil Gašpar Mišič ter dodal, da v drugem krogu obstaja realna možnost, da strnejo moči vsi, ki so v Kopru za spremembe. Ob tem je poudaril, da je sam dobil ravno toliko glasov, kolikor jih je Popoviču zmanjkalo za absolutno večino, in da se sicer drugi krog ne bi zgodil.

Olga Franca: Velik premik

Neodvisna kandidatka s podporo gibanja Skupaj Olga Franca je bila četrta in prejela 5,3 odstotka glasov. Po njenem prepričanju je to, “da je sploh možen drugi krog v Mestni občini Koper, res velik premik, doseglo pa ga je vseh 12 kandidatov skupaj, ker smo se borili - eni več, drugi manj - za spremembe”. Obenem je Franca, ki bo v drugem krogu prav tako podprla Bržana, opozorila, da je za njimi šele “prvi polčas” in da bo treba strniti vse sile za končni cilj.

Franca je izpostavila tudi uspeh gibanja Skupaj, s katerim so pokazali, “kje so dejanske potrebe ljudi”. Dolgoletna koprska mestna svetnica je med samo kampanjo opozarjala tudi na potrebo po spremembah v mestnem svetu. Sporočilo se je po njenem prijelo, “čeprav ne dovolj”. Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da se v svet ni uvrstila druga Popovičeva lista Slovenija za vedno. “Veseli me, da so ljudje doumeli, da se dejansko odloča v občinskem svetu,” je še dejala.

Krmac: Koper bo morda vendarle stopil na pota demokracije

Valter Krmac (Oljka) je v županski tekmi zasedel peto mesto. Prepričal je 1220 volilcev, kar predstavlja pet odstotkov glasov. Pravi, da je z ene strani žalosten, ker so upali na boljši rezultat, po drugi strani pa se veseli, ker ocenjuje, da bo Koper mogoče vendarle stopil na pota demokracije. “Mi bomo naredili vse, kar je v naših močeh, da se to zgodi,” napoveduje. Koga namerava podpreti v drugem krogu, bo razkril po današnjih pogovorih z Bržanom.

Sertič ponudil svoj odstop

Danes in jutri bodo k pogovorom sedli tudi ostali koprski kandidati, ki so v nedeljo prejeli odstotek in pol glasov ali manj, ter se odločili, ali bodo javno podprli katerega od dveh akterjev drugega kroga. “Mi smo že med kampanjo sicer zagovarjali spremembe, a odločitve o tem, koga bomo podprli v drugem krogu, še nismo sprejeli,” pravi Danijel Sertič (Nsi). S svojim rezultatom -prejel je le 0,60 odstotka koprskih glasov - seveda ni zadovoljen, a zanj prevzema odgovornost. “Stranki sem že ponudil svoj odstop,” je povedal.

O tem, koga bodo podprli v drugem krogu, se bodo v prihodnjih dneh v svojih strankah posvetovali tudi Marijan Križman (SD), Silvano Radin (SDS) in Zlatko Gombar (DD). Med volilno kampanjo so se sicer vsi zavzemali za spremembo v načinu vodenja koprske občine.


Najbolj brano