Popoviča lahko skrbi, Arčona še bolj

Mnenja o tem, kako se bodo odzivali volilci v drugem krogu, so deljena, še zlasti glede razpleta v Kopru. Andraž Zorko iz Valicona napoveduje, da se zelo verjetno utegne zgoditi menjava, njegov kolega iz Ninamedie Nikola Damjanić pa meni, da ni pričakovati avtomatične selitve glasov v korist Popovičevega izzivalca Aleša Bržana.

Boris Popovič je v prvem krogu dobil skorajda vse glasove, ki jih 
lahko, meni direktor agencije Ninamedia Nikola Damjanić. Foto: STA
Boris Popovič je v prvem krogu dobil skorajda vse glasove, ki jih lahko, meni direktor agencije Ninamedia Nikola Damjanić. Foto: STA

NOVA GORICA, KOPER > “Verjetnost, da v Kopru Boris Popovič v drugem krogu doživi poraz, je velika. Potencial glasov, na katere lahko še računa Bržan, je veliko večji kot Popovičev,” ocenjuje Andraž Zorko, analitik družbenih in političnih razmer iz družbe Valicon.

Zorko: Popovič bo težko ostal župan

Zorko svojo oceno opira na podatek, da je Boris Popovič v nedeljo dobil le 380 glasov več kot pred štirimi leti. Aleš Bržan je dobil za 50 odstotkov več glasov kot leta 2014. “Prihaja do mobilizacije glasov proti Popoviču, po mojem bomo priča scenariju 'vsi proti enemu'. Če Bržan dobi vsak drugi glas volilcev, ki v prvem krogu niso podprli ne Popoviča ne Bržana, ampak katerega od drugih enajst kandidatov, bo to zadostovalo za suvereno zmago.”

Zorko dvomi, da Popovič lahko bistveno poveča podporo. “Videti je, da je nedeljski rezultat zelo blizu njegove zgornje meje; da ima tistih 10 ali 11.000 volilcev, ki ga podpirajo. Pred štirimi leti je to bilo dovolj za zmago v prvem krogu, letos pa to ne zadostuje. In če upoštevamo, da je bilo na drugi strani precej več glasov, vse kaže, da bi se utegnila zgoditi sprememba na mestu župana. Mislim, da bo Popovič zelo težko ostal župan.”

V drugem krogu je praviloma volilna udeležba nižja, kar gre na roko tistemu, ki je dobil višji odstotek glasov. “Ampak če je v ozadju mobilizacija proti Popoviču oziroma za zamenjavo župana, ni nujno, da bo udeležba nižja. Če je želja po menjavi župana močna, in če so nekateri volilci v nedeljo ostali doma, misleč, saj bo tako ali tako zmagal Popovič, se lahko obrne. Zdaj, ko vidijo, da je možen drugačen scenarij, bodo verjetno podprli Bržana. V bistvu pa to niso podporniki Bržana, ampak nasprotniki Popoviča.”

Glede taktike, ki bi jo lahko v drugem krogu ubral Popovič, Zorko pravi: “Popovič je zdaj v defenzivi. Že v osnovi je branil županski položaj, ker je bilo jasno, da ne bo tako gladko kot prejšnja leta. Za sabo ima že štiri mandate, zdaj je prvič, da je v drugem krogu. To je pot navzdol; težko resno napada, ker je nekaj že izgubil. Je v položaju, ko v vsakem primeru izgubi.”

Damjanić: pri selitvi glasov ni avtomatizma

Drugačen je pogled Nikole Damjanića. “Ni pričakovati, da bodo vsi tisti, ki niso podprli ne Popoviča ne Bržana, ampak katerega od preostalih enajstih kandidatov, v drugem krogu avtomatično podprli Bržana. Nekateri bodo, nekateri ne. Na tesno bo šlo.”

Za Popoviča meni, da je dobil skorajda vse glasove, ki jih lahko. Tisti, ki so glasovali za Bržana ali druge, zdaj ne bodo glasovali za Popoviča. Bržan lahko pričakuje še nekatere glasove tistih, ki so glasovali za ostalih enajst kandidatov, oba pa lahko računata na tiste, ki na volitve niso prišli. “Od tega, kakšen pristop bosta ubrala za njihovo mobilizacijo, je v veliki meri odvisen končni rezultat.”

Niti Arčon ne more mirno spati

Kakšen bo razplet drugega kroga županske tekme v Piranu in Izoli, je spričo majhnih razlik težko napovedati: “Ostro bo, v obeh primerih bo šlo na tesno,” pravi Damjanić.

V novogoriški tekmi razlika ni majhna, a Matej Arčon ne more mirno spati, pravi Damjanić. “Prav nasprotno. Arčon je še v večji negotovosti kot Popovič, saj je v prvem krogu dobil manjšo podporo kot koprski župan. Precej napora bo potrebnega, da se bo bodisi Arčon bodisi njegov protikandidat Klemen Miklavič približal ciljni črti. Prav tako ne bo skoraj do konca jasno, komu kaže bolje.”


Najbolj brano