Urošu Brežanu se je izkušenost obrestovala

Dolgoletno napredovanje v urejanju zahtevne infrastrukture in številni projekti, kot so strategija za mlade in še mnogi, so se Urošu Brežanu obrestovali, da je s 76,92 odstotki glasov povedel pred svetnikom in kandidatom SD Tomažem Štenklerjem.

Uroš Brežan na volišču v Zatolminu.
Uroš Brežan na volišču v Zatolminu.  

TOLMIN > Uroš Brežan (Lista Uroša Brežana s podporo Deseusa) je pred štirimi leti proti kandidatki Martini Klanjšček povedel s 70 odstotki glasov, tokrat pa je zabeležil še boljši rezultat, 77 odstotno zmago pred Tomažem Štenklerjem (SD), ki se mu očitno ni najbolj obrestovala kampanja od vrat do vrat in izpostavljanje participativnega proračuna, ki ga morda številni niti ne dojamejo najbolj. Poleg tega Štenkler izhaja iz Podbrda in je zato manj znanj po celi občini.

Brežan je imel s svojo Listo Uroša Brežana pred štirimi leti podporo ZZP, SLS in SD. Tokrat je zmagal zgolj s svojo listo in Desusom in brez SD, ki je imela svojega kandidata.

Uroš Brežan

“Pričakoval sem zmago, takega rezultata pa zagotovo ne. Zaupanje je obveza za naprej.”

Ponovno izvoljeni župan se je zmage veselil v kavarni Kasarna, kjer so tudi torto razrezali. “Pričakoval sem zmago, takega rezultata pa zagotovo ne. Zaupanje je obveza za naprej. Veliko je začetih nalog. Med drugim bomo uredili stanovanja za mlade, stalnica je urejanje cestnih in drugih povezav, med pomembnejše predvolilne obljube in s tem nalogo za naprej sem uvrstil prizadevanja, da bi država demografsko ogroženim območjem namenila posebno pozornost. Tu ne bomo popuščali.” Kot prvo nalogo pa izpostavlja ureditev plazovitega območja na Grahovem ob Bači: “Te dni prihaja ekipa strokovnjakov iz Ljubljane, skupaj bomo pregledali in ocenili meritve o drsenju zemljine in naredili načrt naprej. Drugo leto pričakujem projektiranje, leta 2020 pa utrjevanje celotne brežine vse do železniške proge.”

Štenkler pravi, da ni razočaran, kakšen odstotek več pa bi pričakoval: “Pomembno je tudi to, da bo SD v občinskem svetu močnejša. Doslej smo imeli dva svetnika, v novem mandatu pa bodo vsaj trije, če ne celo štirje. bomo videli, štetje še ni končano. ” Štenkler je v kampanjo vložil veliko truda. Kot pravi, so bili odzivi na terenu presenetljivo dobri, toda rezultat volitev je tak, kot je. Po celi občini je hodil, tudi na vrata je zvonil. “Ugotovil sem, da bi si ljudje želeli spremembe, da bi radi bolj neposredno sodelovali. Prav zato smo v program uvrstili participativni proračun, da bi morda vsaj o desetih odstotkih proračunskega denarja občani neposredno odločali. S svetniki se bomo zanj borili naprej. Za prihodnje leto ni realnost, morda bi ga ob soglasju v občinskem svetu lahko uvedli leta 2020. Na tem bomo delali.”


Najbolj brano