Rojc prepričljivo v tretji mandat

Po več kot 90 odstotkih preštetih glasov je na voliščih v občini Ilirska Bistrica sinoči zanesljivo zmagal dosedanji župan Emil Rojc. Zanj je glasovalo dobrih 59 odstotkov volilcev. Tudi med listami je prepričljivo zmagala Rojčeva SD, sledi pa ji njej prijateljska lista SDS.

Emil Rojc bo po najprepričljivejši zmagi doslej vodil bistriško 
občino še naslednja štiri leta. Foto: Leo Caharija
Emil Rojc bo po najprepričljivejši zmagi doslej vodil bistriško občino še naslednja štiri leta. Foto: Leo Caharija

ILIRSKA BISTRICA > Gladka zmaga Emila Rojca se je kmalu po zaprtju volišč izkristalizirala v občini Ilirska Bistrica, kjer je večina javnosti ugibala, ali bo za župana potrebno znova na volišče v drugem krogu in kdo od njegovih protikandidatov se bo v njem pomeril z Rojcem.

Nekaj dni pred volitvami je bilo slišati, da javnomnenjska anketa med izzivalci kaže najbolje Alešu Zidarju, ki naj bi bil celo približno izenačen z Rojcem. Kot kaže, je šlo za slabo narejeno anketo ali za pretiravanje Rojčevih nasprotnikov.

Aleš Zidar

drugouvrščeni kandidat za bistriškega župana

“Žal mi je, da se mi ni izšlo za drugi krog. Občani so odločili, da je tako prav in tako odločitev sprejemam.”

Aleš Zidar je zasedel drugo mesto z 22 odstotkov glasov, nekdanji poslanec državnega zbora Ivan Simčič tretje z 12,5 in Robert Šircelj zadnje s 6,5 odstotka glasov. “Žal mi je, da se mi ni uspelo prebiti v drugi krog. Občani so odločili, da je tako prav in jaz to odločitev sprejemam. Mi gremo naprej, v svetu bomo verjetno imeli dva člana, na vsak način bomo konstruktivni in bomo sodelovali z večino. V celotni zgodbi pa je zame dragoceno predvsem to, da sem obiskal 22 krajevnih skupnosti, se povezal s številnimi ljudmi iz skoraj vseh vasi in dobil dober občutek. Žal se za drugi krog ni izšlo. Bi se pa iz srca zahvalil moji ekipi, ki mi je stala ob strani,” je povedal Zidar.

Zmagovalec letošnjih lokalnih volitev v Ilirski Bistrici nam je že vnaprej povedal, da za naš časnik ne bo dajal nobenih izjav. Za Rojca bo to že tretji mandat. Na prejšnjih volitvah je za pičlih 109 glasov v drugem krogu premagal Kristino Valenčič, ki tokrat na volitvah sploh ne sodeluje, na volitvah 2010 pa je premagal takrat aktualnega župana Antona Šenkinca.

V bistriškem občinskem svetu bodo po prvih podatkih sedeli svetniki osmih list. Največ svetnikov, kar šest, so volilci namenili Rojčevi matični stranki SD, dva manj pa listi Janševe stranke SDS. Za državne razmere nekoliko nenavadna koalicija SD in SDS bo torej z Rojcem na čelu v bistriški občini krojila politiko tudi nov mandat. Tri svetnike bodo dobili člani NSi, po dva pa lista Aleša Zidarja, DeSUS, Sveža lista in lista Marjana Šarca. V 23 članskem občinskem svetu bo še en svetnik iz vrst zunajparlamentarne SLS.

Sicer pa so volitve v Ilirski Bistrici po besedah predsednika volilne komisije Klemna Štefančiča potekale nemoteno, brez incidentov in kršitev volilnega molka na voliščih. Z delom sta najhitreje zaključila volilna odbora na Janeževem Brdu in Dolnjem Zemonu, kot po navadi pa so zaradi velikega števila volilcev zadnji oddali rezultate volilni odbori petih volišč v mestu Ilirska Bistrica.


Najbolj brano