Arčon v drugi krog z znanilcem sprememb

Občani novogoriške občine bodo šli čez dva tedna ponovno na volišča. V drugi krog lokalnih volitev sta se po treh četrtinah preštetih glasov uvrstila aktualni župan Matej Arčon s 37,10 odstotka in izzivalec iz vrst gibanja Goriška.si Klemen Miklavič s 27,57 odstotka glasov.

Matej Arčon se bo moral za tretji mandat, tako kot pred štirimi leti, 
boriti v drugem krogu.
Matej Arčon se bo moral za tretji mandat, tako kot pred štirimi leti, boriti v drugem krogu. 

NOVA GORICA > “Pričakoval sem, da so se ljudje naveličali enega stila in da želijo nekaj močnejšega, nekaj novega. In ker smo mi to ponujali, sem pričakoval tudi, da bomo dobili veliko podporo, se pravi Goriška.si je tista sila, ki prinaša nekaj bistveno drugačnega, nekaj bolj ambicioznega za te kraje, ki imajo večji potencial, kot je zdaj izkoriščen,” je uvrstitev v drugi krog komentiral Klemen Miklavič, kandidat za župana gibanja Goriška.si.

V drugem krogu pričakuje podporo vseh tistih, ki so se v volilni kampanji deklarirali kot sprememba. “In kolikor sem zaznal na soočenjih in pogovorih z drugimi kandidati, smo bili vsi na tej strani, tako da pričakujem plodne pogovore z ostalimi,” je še povedal.

Klemen Miklavič

Goriška.si

“Goriška.si je tista sila, ki prinaša nekaj bistveno drugačnega, nekaj bolj ambicioznega za te kraje.”

“Tudi če bo drugi krog, teče življenje naprej”

“Navajen sem teči dva kroga. Že na obeh predhodnih lokalnih volitvah je bilo tako. V drugem krogu si želim korektno kampanjo,” je komentiral Matej Arčon. Že dopoldne pa je ob oddaji glasu na volišču povedal: “Če pade odločitev v prvem krogu, je toliko boljše, da se lahko prej posvetim pripravi proračuna in načrta razvojnih programov in realizacije vseh projektov. Če bo to v drugem krogu, pa ravno tako, življenje teče naprej, naslednjih štirinajst dni. To je zelo kratek čas, tako da sem optimist, glede na delo, ki je bilo opravljeno, in verjamem v ljudi in dober rezultat.”

Njegovo kandidaturo so podprli tudi v Stranki Alenke Bratušek, Stranki modernega centra, DeSUS in Listi obrti in podjetništva.

Matej Arčon

Lista Mateja Arčona

“Navajen sem teči dva kroga. Na obeh predhodnih lokalnih volitvah je bilo tako. Sem optimist.”

V Mestni občini Nova Gorica se je za glasove 26.354 volilnih upravičencev potegovalo šest kandidatov za župana. Poleg aktualnega župana Mateja Arčona in Klemena Miklaviča še Sebastjan Komel, Elena Zavadlav Ušaj, Anton Harej in Miran Müllner.

Bitka za sedeže v mestnem svetu

Za članstvo v mestnem svetu se je potegovalo 19 list s skupaj 479 kandidati. Po podatkih, znanih včeraj do 22. ure, bo v naslednjem mandatu v mestnem svetu sedelo osem predstavnikov gibanja Goriška.si, sedem predstavnikov SD, štirje predstavniki SDS, trije člani Liste Roberta Goloba, trije člani Liste Mateja Arčona, dva člana Stranke Alenke Bratušek, še pet list pa si je izborilo sedež v mestnem svetu.

Na zadnjih lokalnih volitvah, oktobra 2014, je aktualni novogoriški župan Matej Arčon v prvem krogu zbral 44,69 odstotka glasov, v drugi krog pa se je uvrstil tudi Luka Manojlović (Goriška.si), ki je v prvem krogu zbral 15,89 odstotka glasov. V drugem krogu je Arčon zmagal z 68,96 odstotki glasov, Manojlović pa jih je zbral 31,04 odstotka.

Za župana se je na zadnjih lokalnih volitvah potegovalo devet kandidatov, za članstvo v mestnem svetu pa 19 list, tako kot tokrat. Pred štirimi leti je bila v prvem krogu volilna udeležba 45,24-odstotna, v drugem pa 34,01-odstotna. Zanimivo je, da se je tokrat veliko več, kar 1050 volilcev, odločilo za predčasno glasovanje kot pred štirimi leti, ko je možnost predčasnega glasovanja izkoristilo 667 volilnih upravičencev.

V Novi Gorici je lepo, a lahko bi bilo boljše

Ker so volitve praznik demokracije, smo dopoldne na voliščih preverili tudi pričakovanja ljudi.

“Veliko bi se dalo spremeniti, sicer pa je življenje v Novi Gorici zelo dobro, zelo lepo. Volil sem za tiste, ki so me prepričali, za tiste, ki sem jim že do zdaj zaupal. Odločen sem bil že pred volitvami, pred volilno kampanjo. Moje kritike gredo tudi na račun tega, da premalo domačinov ostaja doma. Vse gre ven iz Gorice, v Italijo, v Ljubljano,” je po oddaji svojega glasu povedal Damijan Bašin.

“Kaj pa vem, lahko bi bilo boljše. Saj tudi občina verjetno nima kje vzeti, ampak neke spremembe bi morale biti, predvsem za upokojence, da bi malo zvišali pokojnine, ki so nizke. Sama sem skoraj 40 let delala v Iskri, pa imam 520 evrov pokojnine,” je povedala Sonja Podgornik.


Najbolj brano