Bovec: Drugi krog bo za oba velik izziv

Kot so številni napovedovali, se v Kobaridu obeta drugi krog, v katerem se bosta pomerila Robert Kavčič, ki je zbral 43 odstotkov glasov, in Marko Matajurc s 33 odstotki. Predvolilna borba je bila v tej občini ostrejša kot v bovški in tolminski.

Marko Matajurc:  “Občina je v zgodbi s klorom padla na celi črti. 
Moj moto so zdravje, ekonomija, kultura.”   Foto: Neva Blazetič
Marko Matajurc: “Občina je v zgodbi s klorom padla na celi črti. Moj moto so zdravje, ekonomija, kultura.”  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Izkazalo se je, da so imeli prav tisti, ki so napovedovali, da so v občini Kobarid možna presenečenja. Številni so podprli novinca Marka Matajurca, ki jih je med drugim pritegnil z obljubo, da je možno vodovodno omrežje urediti tako, da vanj ne bi spuščali klora, ki gre ljudem zelo na živce. Aktualni župan Robert Kavčič, ki ima v prvem krogu prednost, pravi, da imajo volilci vedno prav. Da je razočaran, ker ni zmagal v prvem krogu, pa ne more skriti: “Upal sem, da volilci ne bodo nasedli populizmu programov protikandidatov, ki obljubljata nerealne naložbe. Tudi na Trnovem ob Soči smo se ob predstavitvi korektno pogovorili. Povedal sem, da brez klora ne bo šlo, da bom pa naredil vse, da bi ga bilo čim manj in da bomo uredili vodovode. Na moji strani so opravljene naloge, nove zamisli in projekti. Prespali bomo in se takoj začeli pripravljati naprej. Bo treba trdo delati.” Zaveda se, da se drugi krogi, vsaj v zadnjih mandatih, za zmagovalca v prvem krogu niso dobro izšli. Kavčič je kot aktualni župan v drugem krogu izgubil proti takratni novinki Darji Hauptman leta 2010, čez štiri leta jo je tesno premagal, čeprav je v prvem krogu vodila. Zdaj se bo v drugem krogu ponovno pomeril z novincem v politiki, ki pa še zdaleč ni brez izkušenj pri vodenju.

Matajurc je sicer tiho upal na zmago v prvem krogu, hkrati pa je bil vseskozi realen, glede na to, da se je soočal z aktualnim županom: “Zadovoljni smo. Najprej bomo analizirali, kaj smo naredili in kako bi se lahko še bolj učinkovito pripravili. Vsekakor smo naredili dobro zgodbo in gremo z vsem upanjem naprej.”

Robert Kavčič

Lista Roberta Kavčiča

“Upal sem, da volilci ne bodo nasedli populizmu protikandidatov, ki obljubljata nerealne naložbe.”

Matajurc je obredel vse vasi. Kot pravi, so se povsod korektno pogovarjali, debate so se zavlekle: ”Mislim, da so me ljudje spoznali kot človeka, na tem bom delal naprej. Na soočanju sem bil novinec, zelenec, toda ploskali so meni. Vedno povem, da za najtežje probleme obstaja rešitev. Voda brez klora je moj najmočnejši argument. Občina je na tej vsebini padla na celi črti. Vsaj pri tej zadevi se do občanov nespoštljivo obnašajo. Moj moto so zdravje, ekonomija, kultura.” Ugotavlja, da je bila predvolilna kampanja občasno nekorektna. “Jaz sem v njej čist. Očitke zavračam z argumenti. Če bomo iskali zaveznike, se bomo pogovarjali zgolj s tistimi, ki želijo dobro za občino in ljudi in ne za svoje interese.”


Najbolj brano