Volišča naj bodo prijazna tudi do invalidov

Nekateri izolski volilci iz Livad so na obvestilu, ki so ga domov dobili za udeležbo na nedeljskih lokalnih volitvah, prebrali, da bodo volili v Medgeneracijskem centru Izola. V občini so namreč vzpostavili novo volišče, kar pomeni, da bodo v Livadah po novem tri volišča namesto dveh, vseh izolskih volišč pa je 14 - skupaj s predčasnim in letečim volilnim odborom.

Medgeneracijski center Izola med Južno cesto in  OŠ Livade je novo 
volišče v Livadah. Zaradi novega volišča bo v drugih dveh manj 
gneče. Foto: Mirjana Cerin
Medgeneracijski center Izola med Južno cesto in OŠ Livade je novo volišče v Livadah. Zaradi novega volišča bo v drugih dveh manj gneče. Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Poleg volišča v Medgeneracijskem centru Izola bodo volilci iz Livad še vedno uporabljali volišče na OŠ Livade pa tudi volišče v Mestni knjižnici Izola, kjer so volili že na junijskih predčasnih državnozborskih volitvah. S tem voliščem so nadomestili dotedanje volišče na sedežu KS Livade v Veluščkovi ulici.

“Na sedežu KS Livade ni več volišča, ker tistega prostora ni mogoče urediti tako, da bi bilo dostopno za invalide, kar je zakonski pogoj, da se uredi volišče,” pojasnjuje predsednik občinske volilne komisije Dean Babič. Pravi še, da je v Livadah izjemno veliko število volilcev, “približno 4500”, in, kot so ocenili v volilni komisiji, preveč za dve volišči. Še posebej, ker sta volišči v Livadah po številu volilcev presegali druga volišča (izolska občina ima 11.555 volilnih upravičencev). “Zaradi tega je prihajalo do poznega ugotavljanja volilnega izida ter pripomb občanov in tamkajšnjih volilnih odborov. Občane smo o spremembi volišča obvestili prek občinske oglasne deske, socialnih omrežij, lokalnega tednika in prek obvestil za udeležbo na volitvah,” navajajo v občinski volilni komisiji.

V Izoli ostaja ena sama volilna enota

Izolska občina ima - za razliko od le malo večje piranske občine - eno samo volilno enoto, medtem ko imajo v bistveno večji koprski občini za lokalne volitve eno enoto. Vendar volilnih enot v Izoli ne bodo spreminjali, ker se je takšna rešitev v preteklosti menda izkazala za najbolj smiselno.

Na tokratnih lokalnih volitvah bo še ena sprememba, ki so jo prav tako uvedli ob zadnjih državnozborskih volitvah. Volilci italijanske narodne skupnosti ne bodo več volili na posebnem volišču v Manziolijevi palači, kjer so doslej izbirali svoje predstavnike v občinski svet, svete krajevnih skupnosti in svet samoupravne skupnosti italijanske narodnosti. Člani italijanske manjšine poslej volijo na volišču, za katerega so dobili vabilo, tako kot drugi občani. Takšno zahtevo so uvedli po vsej državi in velja za vse občine.


Najbolj brano