Za prekinitev črnega niza

Pred nocojšnjim zadnjim domačim obračunom v ligi narodov z Norveško je skoraj edini dober obet za slovenske nogometaše, da praktično nimajo več česa izgubiti.

Slovenski branilec Nemanja Mitrović (v belem) je imel na prvem 
medsebojnem soočenju na Norveškem precej dela v zračnih 
dvobojih. Kako bo nocoj?
Slovenski branilec Nemanja Mitrović (v belem) je imel na prvem medsebojnem soočenju na Norveškem precej dela v zračnih dvobojih. Kako bo nocoj? 

LJUBLJANA > Ob vseh mogočih nevšečnostih, ki so se v letu 2018 zgrnile na slovensko reprezentanco - dobršen del si jih je nogometna družina nakopala tudi sama - bi bila seveda zmaga nad Vikingi pravi balzam. Tako za izbrance (začasnega) selektorja Igorja Benedejčiča kot razredčene vrste slovenskih navijačev, ki potrebujejo impulz oziroma pozitivni signal pred začetkom rednega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo marca prihodnje leto. Kakšen bo razplet v skupini C3 in ali lahko Slovenija tudi ob ugodnem spletu okoliščin obstane na tretji kakovostni ravni lige narodov (LN), je za zdaj drugotnega pomena.

Hoteli priznati ali ne, ima nocojšnji obračun precej večjo težo za goste. Norvežani branijo primat v skupini in vidijo morda tudi v LN priložnost, da končajo daljšo sušo ter se prebijejo na veliko tekmovanje, kjer jih ni bilo skoraj dve desetletji. Nazadnje so igrali na evropskem prvenstvu leta 2000 in se na Nizozemskem v skupinskem delu pomerili tudi s Slovenijo. Dvoboj se je razpletel z remijem brez golov, delitev točk pa tudi nocoj ne bi nikogar posebej razveselila. Domači privrženci bi si seveda želeli, da bi se ponovil scenarij iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014, ko so Vikingi v Ljudskem vrtu položili orožje, Slovenija pa je po zmagi s 3:0 ohranila možnosti za nastop v Braziliji.

Liga narodov

Skupina C3, 5 krog, danes - Slovenija : Norveška, Ciper : Bolgarija; vrstni red - Norveška in Bolgarija 9 točk, Ciper 4, Slovenija 1.

Medtem se je v obeh taborih marsikaj spremenilo. Na zadnjem medsebojnem soočenju pred mesecem dni v Oslu je bilo spet vse po starem oziroma skladno s tradicijo slabega izkupička z Vikingi. Norvežani so zmagali z 1:0 in poglobili rezultatsko krizo slovenske reprezentance, ki je v letu 2018 vknjižila le eno zmago, in sicer junija na prijateljski tekmi v Črni gori. Praviloma je igrišče zapuščala sklonjenih glav, pred nocojšnjo tekmo pa je njena zasedba še bolj zdesetkana in pomlajena kot sicer.

Manjkala bosta tudi edina reprezentanta, ki sta že dopolnila 30 let, Bojan Jokić in Josip Iličić. Potem ko se je nemalo reprezentančnih vprašanj v letu 2018 sukalo okrog izbora kapetana, je jasno da si bo nocoj trak okoli roke po sili razmer nadel nekdo tretji. V končni fazi pa to niti ni tako pomembno, bolj zanimivo bo videti, kakšna bo ob vseh odsotnostih slovenska udarna enajsterica in še bolj, kako bo delovala na igrišču.

Tudi Lars Lagerbäck, selektor Norveške, ki je v Slovenijo dopotovala že v ponedeljek, sicer ne more računati na vse udarne adute. Konec preteklega tedna sta jo na klubski sceni skupila norveška reprezentanta, ki igrata na Otoku, napadalec angleškega Bournemoutha Joshua King in branilec škotskega prvaka Celtica Kristoffer Ajer.


Najbolj brano