Prihajajo Finke in ACH Volley

V sredo so bili primorski odbojkarski klubi zaposleni v evropskem in domačem pokalu. Po uspehu se bodo novogoriške odbojkarice v šestnajstini finala pokala challenge pomerile s finsko ekipo Kangasala, fante iz Kanala pa v polfinalu domačega pokala čaka prvak ACH Volley.

V čvrstem novogoriškem bloku se je izkazala tudi domačinka Mirta Velikonja Grbac (v skoku v 
modrem dresu). Foto: Leo Caharija
V čvrstem novogoriškem bloku se je izkazala tudi domačinka Mirta Velikonja Grbac (v skoku v modrem dresu). Foto: Leo Caharija

Odbojkarice novogoriškega Gen-I Volleyja so Strabagom iz Bratislave odpravile prepičljivo. Na ostalih že odigranih kvalifikacijskih tekmah evropskega pokala challenge ob vstopu v glavni del za 32 ekip ni bilo večjih presenečenj. Portugalska Leica je sicer presenetila španski Tenerife, pričakovano pa so napredovali belgijski Oostende, švicarski Neuchatel, češka Dukla, finski Kuusamo, grški Thiras, slovaška Slavija in budimpeštanski Vasas. Slednji je doma nadomestil zaostanek s prve tekme in je po zlatem nizu izločil Formis iz Hoč, za katerega je sedem točk prispevala Novogoričanka Teja Bavdaž. Tri tekme so bile še včeraj zvečer.

S Finkami najprej doma

V šestnajstino finala (29. novembra) sta ob Novogoričankah neposredno uvrščeni še dve ekipi s primorskim zastopstvom. Kamniški Calcit (zanj igrajo Primorke Špela in Polona Marušič ter Tina Kaker) čaka Slavia. Francoski Le Cannet, za katerega igra Kanalka Eva Mori, pa je včeraj čakal na zmagovalca tekme med grškim Olympiacosom in luksemburškim Chevom.

Novogoriški trener Vasja Samec Lipcer pred tekmo s finsko Kangasalo razmišlja takole: “Pokazali smo, da imamo v jedru igralk, starih od 18 do 23 let, dober potencial in v igri še rastemo. Dekleta so z Bratislavo dvakrat znala premagati začetne težave in priti do zmage. Finska ekipa je za stopničko boljša od Bratislave, a se je ne bojimo. Posnetke njihovih zadnjih štirih tekem že imam. Potrebna bo odlična igra na prvi tekmi doma, da bi imeli dobre temelje pred povratnim gostovanjem.”

Salonit v polfinalu

V sredo zvečer so bile odigrane tudi povratne tekme četrtfinala slovenskega moškega pokala, kjer je bil v ospredju primorski derbi v Kanalu. Domači Salonit je pred sto gledalci še drugič premagal vodilno ekipo druge lige, Gen-I Volley iz Prvačine - tokrat s 3:0 (23, 15, 12).

Na zaključni turnir četverice, ki bo 22. decembra (med kandidati za prireditelja je tudi Kanal), so se ob Salonitu uvrstili pričakovani potniki. Branilec naslova ACH Volley je še drugič po treh nizih ugnal Šoštanjčane, kamniški Calcit je imel dovolj prednosti s prve tekme (3:0), da si je v drugi lahko privoščil poraz z Mariborčani (2:3). Četrti udeleženec turnirja so Črnuče, ki so drugoligašu SIP dovolile osvojiti le niz. Črnučani bodo v polfinalu le težko kos Calcitu, Salonit pa se v boju z ACH Volleyjem ne namerava vdati vnaprej. Ljubljančani so se v polfinalu nazadnje opekli pred štirimi leti.

V Kanalu se je močno oslabljeni Gen-I Volley (zbolel je steber ekipe, kapetan Andraž Paliska, prvi trener Matjaž Stanič pa je opravljal delo statistika na evropski tekmi Novogoričank) v prvem nizu odlično upiral favoritu, ki je bil blizu temu, da bi - tako kot na prvi tekmi v Prvačini - izgubil niz. Odlično je delovala naveza organizatorja Janija Godniča in ofenzivnega sprejemalca Vasje Plesca. Po izenačenju na 21. točki je bilo presenečenj konec. Salonit je z daljšo klopjo in boljšim blokom, v katerem so Urban Česnik, Gregor Basaneže in Jakob Kavčič Prvačkovcem do konca tekme nasuli kar 18 točk, naredil razliko in dobil niz, nato pa je povsem prevladoval na igrišču. Pri Salonitu je z desetimi točkami izstopal hrvaški reprezentant Fran Peterlin, pri Gen-I Volleyju pa sta bila s po sedmimi točkami najbolj učinkovita Tilen Križanič in Vasja Plesec.


Najbolj brano