Poklon emocijam, ko je prvič videl Suspirio

Luca Guadagnino je po lanskem velikem mednarodnem uspehu tenkočutne gejevske romance Pokliči me po svojem imenu zajadral v popolnoma drugačne vode. Posnel je rimejk kultne italijanske grozljivke Suspiria Daria Argenta. Primorska premiera bo v izolskem Art kinu Odeon prihodnjo sredo, 21. novembra, ob 20.30.

Dakota Johnson v glavni vlogi plesalke Suzie Bannion
Dakota Johnson v glavni vlogi plesalke Suzie Bannion 

Tudi Luci Guadagninu (letnik 1971) je kot otroku marsikatero noč najverjetneje kalil spanec Dario Argento, mojster italijanskega giallo žanra, ki se je prav s Suspirio in filmom Profondo rosso zapisal v zgodovino svetovnega žanrskega filma.

“Obožujem Daria. Danes ne bi sedel tukaj, če ne bi bilo njega. V svojih filmih postajam zasledovalec velikih režiserjev in Dario je zagotovo eden izmed njih,” je povedal Guadagnino na novinarski konferenci po premieri na letošnji beneški Mostri, kjer pa je bilo občinstvo precej razdeljeno glede njegove različice. Nekateri so ga izžvižgali, drugi pa pospremili z bučnim aplavzom. Ponovil se je sicer podoben odziv, kot ga je predlani na Mostri sprožila Mati!Darrena Aronofskega, ki je kritike razdelila zaradi svoje pretirane simbolike in prekomernega estetiziranja nasilja. Letos pa so v Benetkah v najnovejšem Guadagninovem filmu nekateri videli celo povezave z najbolj kontroverznim filmom italijanskega režiserja Pier Paola Pasolinija Salò ali 120 dni Sodome, ki skozi ekstremno nasilje pokaže inherentno zlo fašističnega režima, Guadagninu pa naj ne bi uspelo preveč spretno povezati nemški politični kontekst konec 70. let. Režiser je povedal, da ga je pri snemanju sicer najbolj navdihoval nemški režiser Rainer Werner Fassbinder in da njegova Suspiria ni rimejk, ampak da je želel ustvariti poklon močnim emocijam, ki jih je podoživel, ko je prvič videl Argentovo Suspirio.

Guadagnino je zgodbo ameriške baletne plesalke, ki prispe na priznano plesno šolo v Nemčijo iz Freiburga umestil v razdeljeni Berlin leta 1977, ko so ulice pretresale teroristične akcije militantne skupine Baader-Meinhof, to pa je tudi leto, ko je Suspiria ugledala soj kino platen. V glavnih vlogah so Dakota Johnson, Tilda Swinton, Chloë Grace, od izvorne igralske zasedbe mu je uspelo dobiti tudi glavno igralko Jessico Harper, za glasbeno podlago pa je poskrbel Thom Yorke iz zasedbe Radiohead.


Najbolj brano