Mir nikoli ni samoumeven

Na Srednji šoli Veno Pilon so sredo namenili delavnicam na temo Spremembe za mir. Projektni dan, v katerem so sodelovali vsi dijaki in učitelji, je bil med drugim v znamenju stoletnice konca prve svetovne vojne in smrti Ivana Cankarja.

Projektni dan so dijaki zaokrožili tudi z recitalom, razstavo, 
plesom in filmom.  Foto: Alenka Tratnik
Projektni dan so dijaki zaokrožili tudi z recitalom, razstavo, plesom in filmom.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > V srednji šoli so se odločili, da en dan v letu spremenijo v projektni dan s poudarkom na sodobnem in inovativnem načinu dela. Ajdovski model projektnega dne je zavod za šolstvo ocenil za primer dobre prakse. “Dijaki in zaposleni delajo po skupinah cel dan na eni zgodbi in jo na koncu predstavijo ostalim. Delo zahteva od dijakov in tudi od učiteljev ter vodstva šole večjo angažiranost, osrednjo temo pa poskušamo navezati na vsebine učnega načrta. Tudi če niso vse povezane z maturo, se prepletajo s konkretnimi cilji pouka,” je povedal ravnatelj Andrej Rutar.

V taki obliki so ga prvič izvedli lani, tudi v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede ter z nekdanjo dijakinjo Natali Panič Nardin, ki je sodelovala tudi letos. Rdeča nit je bila tokrat misel Spremembe za mir. “Začeli smo razmišljati v luči stote obletnice konca prve svetovne vojne in izhajali s stališča, da mir tudi danes ni samoumeven. Tematiko smo nato razširili na druge prelomne dogodke 20. stoletja. Dotaknili smo se konca prve svetovne vojne, Ivana Cankarja ter ostalih literatov in ustvarjalcev, ki so delovali v tistem času, vključili leto 1968 kot čas sprememb in tudi aktualne razmere,” je pojasnila vodja projektnega dne Mateja Ceket Odar.

Dijaki gimnazijskega programa in programa predšolska vzgoja so razprave in delo v delavnicah predstavili v obliki intervjuja, razstave, recitala, filma, s pesmijo in s plesom. Sklepne prireditve se je udeležil tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo.


Najbolj brano