Lovili bi denar, a tudi nove vsebine

Pivška županska tekma je napeta. Dolgoletnega župana, ki je v kampanji prejel tudi nizke udarce, izzivata protikandidatka in protikandidat iz gospodarstva. To je tudi ena njunih glavnih prioritet, medtem pa aktualni župan še naprej stavi na dobre projekte, za katere lahko občina, tako kot doslej, dobi čim več zunanjih virov.

Damijan Kapelj, Jana Gržinič in Robert Smrdelj imajo glede stanja 
in prihodnje vizije občine v marsičem različne poglede. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Damijan Kapelj, Jana Gržinič in Robert Smrdelj imajo glede stanja in prihodnje vizije občine v marsičem različne poglede. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Na pivški občini so se pred dnevi pohvalili s podatkom, da je bila občina v obdobju 2015-2017 druga najuspešnejša v državi po črpanju evropskega denarja. A kandidati za prvi stol v občini, Damijan Kapelj, Jana Gržinič in Robert Smrdelj, imajo na to različne poglede. Smrdelj poudarja, da so prav po zaslugi dodatnega denarja v občino pripeljali celo paleto projektov in da je že odobrenih za devet milijonov evrov novih. Gržničeva pravi, da pridobivanje evropskega denarja ni odvisno le od župana, saj za tem stoji dobra ekipa, in se sprašuje, ali nekatere velike naložbe prinašajo dovolj učinka. Meni, da lov na denar ne more določati vsebin. Tudi Kapelj meni, da občina, evropskemu denarju navkljub, potrebuje več vsebin, ki bi dvignile zdaj preslabo kakovost bivanja in bolj sledile željam ljudi. “Če si dober in veliko narediš, je to slabo,” jima vrača Smrdelj.

Boljša delovna mesta

Smrdeljeva protikandidata poudarjata tudi nujnost gospodarskega napredka občine. Kapelj vidi velik potencial v ponovnem razvijanju lesne panoge: “Samo ponudba kvalitetnih delovnih mest, pa tudi stanovanj oziroma zazidalnega prostora za gradnjo hiš bi omogočila tudi zadržanje mladih doma,” izpostavlja problem izseljevanja. Občina bi, pravi, lahko ponudila boljše pogoje z znižanimi nadomestili in spodbudami. Tudi Gržiničeva poudarja, da je treba ustvariti predvsem primerno okolje. Smrdelj odgovarja, da se je v industrijski coni v zadnjih letih odprlo 250 novih delovnih mest, širitev cone in izgradnja inkubatorja pa jih bosta prinesla še 13o.

Propad Javorja poleg ekonomsko-socialnih odpira tudi vprašanje namembnosti tega prostora, kjer je nepozidan del zdaj opredeljen za centralne dejavnosti s trgovino, preostali pa ostaja industrijski. Smrdelj meni, da se bodo morali občina in bodoči lastniki dogovoriti za okoljsko sprejemljive dejavnosti., Gržiničeva, da je prostor primeren za trgovski center, a so potrebne še druge vsebine, morda tudi logistični center, Kapelj pa bi tu vzpostavil inkubator.

Glede prometa Smrdelj pravi, da je obvoznico okrog Pivke nujno treba zgraditi, saj je avtocesta preveč oddaljena. Kapelj pa opozarja na znake države, da obeh ne bo, zato je nujno najprej odpraviti kritične točke. Vsi pa so za razvoj turizma in graditev infrastrukture po vaseh.

Smrdelj: mirno spim

Soočenje kandidatov na pivški televiziji ni minilo brez polemike glede premoženja, ki so ga sprožili očitki o Smrdeljevi turistični vili na Krku. “Teden pred volitvami to ni 'priletelo ven' po naključju. Vse sem temeljito pojasnil in je transparentno. Mirno spim,” zagotavlja Smrdelj. Kapelj pa poudarja, da ni opravljal javne funkcije, kjer bi lahko izrabljal denar davkoplačevalcev. “Podjetje imam že 20 let. Kar imam - in nimam malo - sem zaslužil in prigaral s poštenim delom.”


Najbolj brano