Ali velja, če “si premisliš”?

Predvolilna tekma je v koprski občini v zadnjih dneh dosegla vrelišče z vse glasnejšimi govoricami o manipuliranju z volilci. V koprskih javnih in zasebnih podjetjih, povezanih z aktualnim vodstvom občine, naj bi delodajalci zaposlenim dajali navodila, kako naj volijo. V dokaz, da so izpolnili ukaz, pa naj izpolnjeno glasovnico fotografirajo s priloženim osebnim dokumentom.

Primer nenavadno izpolnjene glasovnice iz testa na spletni strani 
Državne volilne komisije: Če si volilec premisli in prvotno izbiro 
prečrta, nato pa obkroži drugo, je glasovnica veljavna.
Primer nenavadno izpolnjene glasovnice iz testa na spletni strani Državne volilne komisije: Če si volilec premisli in prvotno izbiro prečrta, nato pa obkroži drugo, je glasovnica veljavna. 

KOPER > Nekateri od protikandidatov župana Borisa Popoviča zato prek družbenih omrežij osveščajo volilce, da lahko kljub pritiskom glasujejo po svoji vesti. To po njihovih navedbah lahko storijo tako, da na glasovnici najprej obkrožijo številko pred imenom Popoviča oziroma njegovih list kandidatov za občinski svet ter tako izpolnjeno glasovnico fotografirajo. Nato pa naj prvo izbiro prečrtajo in obkrožijo številko tistega kandidata, ki mu zares zaupajo.

Pri Državni volilni komisiji (DVK) smo preverili, ali je tako izpolnjena glasovnica res veljavna, kot trdijo Popovičevi protikandidati in njihovi podporniki. “Da, drži, tako izpolnjena glasovnica je veljavna,” je jasen direktor DVK Dušan Vučko. “Glasovnica je veljavna, ko je izpolnjena v skladu z navodili. Veljavna pa je tudi tista glasovnica, iz katere je moč razbrati voljo volilca,” pojasnjuje. Na spletni strani DVK so z namenom osveščanja volilcev in članov volilnih odborov o tem, kdaj je glasovnica veljavna in kdaj ne, že pred časom objavili nekakšen test s primeri različno izpolnjenih glasovnic. Med njimi je tudi rešitev, kakršno predlagajo Popovičevi protikandidati.

Če bi se na podlagi večjega števila neveljavnih ali nenavadno izpolnjenih glasovnic pojavili sumi o kakršnem koli manipuliranju z volilci, kar je kaznivo dejanje, so občinske volilne komisije dolžne te sume prijaviti policiji ali tožilstvu. Dodaten nadzor nad dogajanjem na voliščih pa si lahko kandidati zagotovijo z imenovanjem opazovalcev, kar so nekateri tudi storili. Trije najbolj izpostavljeni Popovičevi protikandidati, Aleš Bržan, Olga Franca in Gašpar Gašpar Mišič, so pri tem združili moči in opazovalce iz “skupnega bazena” razporedili na vsa volišča. Svoje opazovalce so imenovali tudi v SMC in Levici, še boljši nadzor pa zagotavljajo simpatizerji teh kandidatov, ki so hkrati tudi člani volilnih odborov.


Najbolj brano