“Ne čakajte na jutri”

V postojnskem zdravstvenem domu je včeraj tudi uradno odprl vrata nov Center za krepitev zdravja, ki po besedah njegove vodje Ane Žužek Barle naznanja novo poglavje preventivne dejavnosti. V njem devetčlanska strokovna ekipa skrbi za vrsto programov tako v zdravstvenem domu kot neposredno pri uporabnikih.

Mlado ekipo centra sestavljajo diplomirane medicinske sestre, 
psihologinja, dietetičarka, pediatrinja, kineziologinja in fizioterapevtka.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Mlado ekipo centra sestavljajo diplomirane medicinske sestre, psihologinja, dietetičarka, pediatrinja, kineziologinja in fizioterapevtka.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > V zdravstvenem domu so potrebo po nadgradnji preventivnih programov zaznavali že dlje časa. Priložnost, da to storijo, se je pokazala v okviru projekta Center za krepitev zdravja, vrednega 550.00 evrov, ki je financiran v glavnem z evropskim denarjem. Zdravstveni dom je na razpisu ministrstva za zdravje pridobil 366.000 evrov za vsebinski del, občini ustanoviteljici, Postojna in Pivka, pa še 186.000 evrov za ureditev prostorov.

Vodja centra Ana Žužek Barle poudarja, da center pomeni nadgradnjo obstoječih programov (šola zdravega hujšanja, zdravo jem, ali sem fit, spoprijemanje s stresom, tesnobo, depresijo, tehnike sproščanja, priprava na porod in starševstvo ...) in nov koncept dela, saj želijo k uporabnikom aktivno pristopiti v njihovem okolju.

S programom promocije zdravja na delovnem mestu vstopajo neposredno v delovna okolja, vzpostavili so posvetovalnice za zdravje v krajevnih skupnostih in dodaten program zobozdravstvene in zdravstvene vzgoje v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Preventivno obravnavo omogočajo tudi na domu, s pomočjo tolmača in medkulturnega mediatorja pa pristopajo tudi k marginalnim skupinam. Prostori so prilagojeni tudi gibalno in drugače oviranim, mamicam z dojenčki. Posebno pozornost namenjajo družinski obravnavi debelosti, da vsa družina sprejema načela zdravega življenjskega sloga. Novost so tudi individualne pogovorne ure za krepitev zdravja. Programi so za udeležence brezplačni.

Direktorica zdravstvenega doma Irena Vatovec vse občane zato spodbuja, da izkoristijo možnost: “Pot do zdravja je dolga in naporna. Če ne boste prvega koraka naredili danes, bo morda prepozno. Ponudili vam bomo roko tudi, ko boste padli.” V zdravstvenem domu računajo, da bodo nove vsebine tudi po izteku projekta lahko vključili v redni program, saj je preventiva tek na dolge proge.


Najbolj brano